Kuka tahansa laulutaitoinen voi ryhtyä muistisairaan iloksi

4.9.13

Kuka tahansa laulutaitoinen voi ryhtyä muistisairaan iloksi

Oulun ev.lut. seurakunnat etsivät laulutaitoisia vapaaehtoisia muistisairaiden
ihmisten tueksi.
   Laulavaksi ystäväksi voi lähteä kuka tahansa laulutaitoinen, joka haluaa palvella muistisairaita lähimmäisiään musiikin kautta.

Laulamassa voi käydä yksin, pareittain tai mahdollisesti jo valmiin musiikkiryhmän kanssa. Vapaaehtoinen voi vierailla hoitolaitoksissa sen verran kuin hänellä itsellä on aikaa käytettävissä.
   Viime syksynä aloitettu vapaaehtoistoiminta on kerännyt kaikkiaan noin 50 vapaaehtoista laulavaksi tai soittavaksi vieraaksi hoitolaitoksissa asuvien muistisairaiden ihmisten tueksi.
   – Kokemus on innostava, palaute on ollut suorastaan liikuttavaa, kertoo Oulun seurakuntien vanhustyön pastori Markku Palosaari.
   Palosaaren mukaan musiikki ja hengellisyys ovat viimeisimpiä asioita, joiden välityksellä vaikeasti muistisairas ihminen voi tuntea yhteyttä.
   – Hengellisyydessä on keskeistä tuttu musiikki ja laulu, tutut siunaukset, kosketus, ehtoollisen tuoksu ja maku.
   Muistisairaiden ihmisten kanssa lauletaan tuttuja lauluja. Esimerkiksi Kansakoulun laulukirjaa on käytetty paljon.
   – Uskoisin, että tämä on vapaaehtoisille mukava tapa tehdä vapaaehtoistyötä. Toiselle ihmisille laulaminen on minusta herkkä, suorastaan hellyttävä tapa auttaa, Palosaari sanoo.
   Tehtävään annetaan koulutus tiistaina 10.9. kello 18–19 Karjasillan kirkon seurakuntasalissa. Mukaan voi ilmoittautua ennen koulutusta osoitteessa www.suurellasydamella.fi tai vanhustyön pastorille Markku Palosaarelle p. 044 316 1420, markku.palosaari@evl.fi.
   Laulavaksi ystäväksi voi ilmoittautua myös oman seurakunnan yhteyshenkilölle. Yhteystiedot löytyvät ilmoituksesta Rauhan Tervehdyksen numero 28 sivulta 19.

Artikkeli on osa lehteä 28/2013