Laulaminen on laji, jota voi harjoitella

11.9.13

Laulaminen on laji, jota voi harjoitella

Musiikki on aikataidetta. Se on olemassa juuri silloin, kun sitä esitetään. Seuraavassa hetkessä se on jo ohi. Vähän kuin elämä. Se tapahtuu hetkessä, sanoo musiikkikasvattaja Maria Portaankorva.
   Samoin kuin elämän kaikki osa-alueet, myös musiikissa kaikki sen osat ovat kokonaisuuden kannalta tärkeitä. Musiikki ei ole täydellistä ilman tiettyä melodiaa, rytmiä, harmoniaa, muotoa ja sointiväriä.
   – Eräs kuudesluokkalainen kyseli kerran, miksi pitää olla niin paljon musiikinopetusta. Totesin hänelle, että siksi, että sinusta tulisi viisaampi.
   – Se oli vain nopeasti heitetty vastaus, mutta osuin oikeaan: Tutkimustulosten mukaan alle kouluikäisenä aloitettu musiikkiharrastus muokkaa aivojen rakennetta, Portaankorva kertoo.
   Ei ole myöskään sattumaa, että Kalevalan kertomukset ovat olleet alun perin lauletussa muodossa.
   – Laulaminen helpottaa muistamista. Esimerkiksi, jos on kyse runosta, ei kovinkaan moni muista yhtään ulkoa. Sen sijaan lauluja osataan paljon paremmin.

Musiikkityyleihin tutustuminen kasvattaa

– Opettajana joutuu usein miettimään, mikä tässä työssä on varsinaisesti se päätehtävä: opettaminen vai kasvattaminen, Portaankorva sanoo.
   Hän toteaa, että kasvatus on aivan eri asia kuin kasvaminen.
   – Lapset kasvavat kyllä ilman kasvattamistakin, mutta kasvatuksella heitä ohjataan oikeaan suuntaan.
   Kasvattaminen voi olla joko tavoitteellista tai tiedostamatonta.
   – Se, miten itse suhtaudumme erilaisiin musiikkityyleihin, vaikuttaa myös lapsiimme. Jos autoradiosta tulee klassista musiikkia, ja kanavaa vaihdetaan todeten, ettei tällaista jaksa kuunnella, lapsemme omaksuvat tämän ajattelutavan, Portaankorva sanoo.
   Hänen mukaansa lapsia tulee kannustaa tutustumaan erilaisiin musiikkityyleihin.
   – Se vaatii avoimuutta ja oman mukavuusalueensa ulkopuolelle menemistä, mutta juuri se tekee sitä kasvua.
   – Eräässä oppilasryhmässäni oli kerran paljon hevimusiikista pitäviä nuoria. Ihmettelin, mikä siinä musiikissa heitä viehättää, ja siksi kuuntelin myös heidän musiikkiaan. En edelleenkään pidä hevimusiikista, mutta nyt ymmärrän paremmin heidän ajatusmaailmaansa.

Kaikki harjoitus on hyväksi

Portaankorvaa harmittaa, ettei laulamisella ole kouluissa enää samanlaista asemaa kuin ennen.
   – Nykyisin laulusta ei anneta erikseen edes arvosanaa. Sitä pitäisi korostaa ja harjoittaa enemmän. Etenkin sitä pitäisi tarjota myös muille kuin erityisen lahjakkaille lapsille, sillä juuri he sitä tarvitsevat.
   Portaankorvan mukaan laulaminen on lihaslaji, aivan kuten liikuntakin. Harjoittelemalla kehittyy taitavammaksi.
   – Kaikenlaiset hyräilyt ja suihkussa laulamisetkin vievät äänimateriaalia eteenpäin.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2013