Maata kiertelemässä: Dalmanuta on kenties löydetty

25.9.13

Maata kiertelemässä
 

Dalmanuta on kenties löydetty

Raamatullinen Dalmanutan kaupunki on kenties löydetty Genesaretinjärven luoteisrannikolta Ginosarin laaksosta. Löytö sijaitsee Israelissa.
   Kaupunki mainitaan Markuksen evankeliumissa kohdassa, jossa kerrotaan kuinka Jeesus ruokki neljä tuhatta ihmistä.
   Jeesus käski väen asettua istumaan. Sitten hän otti ne seitsemän leipää, lausui kiitoksen ja mursi leivät ja antoi palat opetuslapsille. Opetuslapset jakoivat ne sitten kansalle. Heillä oli myös muutama pieni kala. Jeesus siunasi kalat ja käski tarjota nekin. Ihmiset söivät kyllikseen, ja tähteeksi jääneitä paloja kerättiin seitsemän korillista.
   Kun Jeesus oli lähettänyt heidät pois, hän kohta nousi opetuslasten kanssa veneeseen ja meni Dalmanutan seudulle.
   Kaupungin löysi tohtori Ken Darkin johtama tutkitusryhmä brittiläisestä Readingin yliopistosta. Dark ei ole varma, onko kaupunki Dalmanuta.
   Dalmanuta mainitaan vain Markuksen evankeliumissa. Matteuksen evankeliumin 15:sta luvun 39:ssä jakeessa mainitaan kuitenkin seuraavasti: Sitten Jeesus lähetti väkijoukon pois, astui veneeseen ja tuli Magadanin seudulle.
   Joissakin kirjoituksissa kaupungin kerrotaan olevan Magdala. Sen arvellaan olevan nykyinen Migdal, joka sijaitsee sisämaassa Ginosarin laaksossa. Löydetyn kaupungin eteläreuna sijaitsee vain 150 metrin päästä Migdalista.
   Alueet Migdalin ja Genesaretinjärven välissä ovat täynnä arkeologisia löytöjä.
   Lasiastiat ja ruukut kertovat löydetyn kaupungin vauraudesta. Painot, kiviankkurit ja rannat, joista veneet voi helposti laskea järveen viittaavat kalastukseen, Dark sanoo.
   Oletettu Dalmanutan kaupunki oli ilmeisesti varakas ja oli olemassa vuosisatoja. Kaupungin keramiikkaesineitä on ajoitettu jo ensimmäiseltä esikristilliseltä vuosisadalta. Myöhäisimmät ovat viidenneltä vuosisadalta jälkeen Kristuksen, Bysantin ajoilta.
   Kaupungin juutalaisväestö eli ilmeisesti rinta rinnan moniin jumaliin uskoneen ryhmän kanssa.
   Nimi Dalmanuta on yksi niistä harvoista tunnetuista kaupunkien nimistä, jota ei ole vielä yhdistetty mihinkään arkeologiseen löytöpaikkaan. Darkin mukaan tämä viittaa siihen, että nyt löydetty kaupunki saattaa olla Dalmanuta.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 31/2013