Maata kiertelemässä: Keniassa riidellään Haagin tuomioistuimesta

18.9.13

Maata kiertelemässä
 

Keniassa riidellään Haagin tuomioistuimesta

Kenian presidentti ja varapresidentti joutuvat Haagin kansainvälisen rikostuomioistuimen eteen epäiltynä rikoksista ihmisyyttä vastaan. Kenian parlamentti pahastui asiasta ja äänesti viime viikolla sen puolesta, että Kenia jättäisi rikostuomioistuimen jäsenyyden.
   Roomalaiskatolinen kirkko ja Kenian kirkkojen kansallinen neuvosto pitävät parlamentin kantaa vahingollisena.     Kenian katolinen arkkipiispa Zacchaeus Okoth, piispojen Oikeus ja rauha -komission puheenjohtaja uskoo, että vetäytyminen jäsenyydessä vahingoittaisi ihmisoikeustilannetta maassa.
   – Vetoamme parlamenttiedustajiin, jotta nämä luopuisivat aloitteestaan, joka vain vahingoittaisi Keniaa, Okoth sanoi 10.syyskuuta, samana päivänä, jolloin varapresidentti William Ruto joutui oikeuden eteen.
   Presidentti Uhuru Kenyattan oikeudenkäynti alkaa marraskuun 12. päivä. Syytettyjen uskotaan olleen vastuussa vuosien 2007–2008 vaalien jälkeisestä väkivallasta, jossa kuoli runsas 1 000 ihmistä. Noin 650 000 joutui pakenemaan väkivaltaisuuksia.
   – Hallituksen täytyy tehdä yhteistyötä tuomioistuimen kanssa, jotta se saa työnsä päätökseen, Okoth kehotti.
   Kenian evankelikaaliset kirkot ja maan muslimien neuvosto kannattavat vetäytymistä kansainvälisestä rikostuomioistuimesta.
   Sheikki Adan Wachun mukaan syytetyt pitäisi panna kenialaisen oikeusistuimen eteen, koska Kenia on itsenäinen maa.
   Pastori Wellington Mutiso, maan baptistikirkkojen johtaja sanoo, että alussa baptistit uskoivat, että tuomioistuimesta saa oikeutta.
– Nyttemmin tuomioistuin on politisoitunut, Mutiso väittää.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 30/2013