Maata kiertelemässä: Lähi-idän kristityt vastustavat iskua Syyriaan

11.9.13

Maata kiertelemässä

Lähi-idän kristityt vastustavat iskua Syyriaan

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kaavailee iskua sisällissotaa käyvään Syyriaan, koska maan hallituksen uskotaan käyttäneen kemiallisia aseita.
   Lähi-idän kristityt vastustavat iskua. Näin kertoi viime viikolla maailmanlaajuisen evankelikaalisten kirkkojen ryhmän puheenjohtaja Geoff Tunnicliffe.
   – Alueen kristittyjen johtajien välillä vallitsee konsensus siitä, että sotilasoperaatio olisi vahingollinen, Tunnicliffe totesi kirjeessään Yhdysvaltojen ulkoministeriölle, Valkoiselle talolle ja Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvostolle.
   Tunnicliffe osallistui viime viikolla kristittyjen johtajien kokoukseen Syyrian naapurimaassa Jordaniassa. Kokouksessa oli myös mukana yhdysvaltalaisen megakirkon pastori Rick Warren, näyttelijätär Roma Downey ja hänen miehensä Mark Burnett.
   Kokouksen kutsui koolle Jordanian kuningas Abdullah II. Siihen osallistui noin 70 kristittyä johtajaa, jotka keskustelivat arabikristittyjen ongelmista.
   – Kokouksessa ei ollut yhtään kristittyä johtajaa, joka olisi kannattanut iskua Syyriaan, Tunnicliffe sanoi haastattelussa.
   – Kysymys kuuluu: kuinka puolustaa kristittyjä, jos maassa vaihdetaan hallitusta, Tunnicliffe jatkoi.
   Tunnicliffen mukaan kaksi syyrialaista pastoria kertoi hänelle, että heitä on varoitettu hallituksen kaatumisesta. Valtaan voisivat tulla islamistit, jotka kenties pakottaisivat kristityt lähtemään maasta.
   Kuningas Abdullah vaati, että uskontokuntien jäsenten tulisi elää rauhassa keskenään.
   – Olemme ylpeitä siitä, että Jordaniassa vallitsee ainutlaatuinen malli, jossa kristityt ja muslimit elävät veljeydessä keskenään. Uskomme myös, että kristittyjen oikeuksien puolustaminen on enemmänkin velvollisuus kuin suosionosoitus.
   New Yorkin kardinaali Timothy Dolan vaati viimeviikkoisessa kirjeessään presidentti Obamalle, että presidentti ei aloittaisi sotilaallista operaatiota. Dolanin mukaan iskulla oli monia haitallisia seurauksia ja se vaikeuttaisi vain tilannetta.
   Roma Downey kertoi, että hänet on kasvatettu katoliseen uskoon. Hänen aviopuolisollaan on protestanttinen tausta. Downey on kotoisin Pohjois-Irlannista, jossa katoliset ja protestantit ovat kiistelleet vuosisatoja.
   – Avioliittomme on esimerkki suvaitsevaisuudesta. Suvaitsevaisuus ei salli vanhojen kiistojen jatkamista ja syrjintää. Uskomme, että kristittyjen yhteys on vastaus globaalisiin haasteisiin, joihin kuuluu arabikristittyjen ahdinko Lähi-idässä.
   Geoff Tunnicliffen mukaan evankelikaaliset johtajat keskustelevat jo nyt tulevista kannanotoistaan, jos Syyriaan isketään.
   – Ihmiset ovat tietoisia kriisistä. En ole varma ovatko he tietoisia sen todellisesta laajuudesta.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 29/2013