Majakkaillat tuovat valoa arjen keskelle

18.9.13

Majakkaillat tuovat valoa arjen keskelle

Seurakuntalaisten aloitteesta syntyneet Majakkaillat alkavat Pyhän Andreaan kirkossa syyskuun lopussa. Iltojen tavoitteena on luoda yhteisöllisyyttä ja tarjota kaikille avoin olohuone, jonka kynnys halutaan pitää matalana.
   – Muutin vastikään Vaasasta Oulun Kaakkuriin, ja huomasin, että lapsille ja lapsiperheille, nuorille sekä senioreille on erilaisia seurakunnan ryhmiä, mutta ei oikein työikäisille aikuisille, kertoo Aino-Maija Kiviniemi.
   – Onhan tietenkin jumalanpalveluksia, jotka ovat hyvin tärkeitä, mutta kaipasin jotain vapaamuotoisempaa.
   Kiviniemi alkoikin yhdessä ystävänsä Liisa Vuollon kanssa ideoida tekemistä sen pohjalta, mistä he itse pitäisivät. Syntyi ajatus Majakkailloista, joihin voisi tulla olemaan yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa ja keskustelemaan mieltään askarruttavista asioista.
   – On paljon tukea kaipaavia lapsiperheitä. On työttömyyttä ja muita vaikeita elämäntilanteita. Ylipäätään ihmisillä on paljon hätää. Näissä illoissa voi jakaa kokemuksiaan muiden kanssa ja tulla kuulluksi, kuvailee Karjasillan seurakunnan vapaaehtoinen Liisa Vuollo.
   – Haluamme, että ihmiset saisivat tästä tukea, iloa ja jaksamista elämäänsä, muotoilee vapaaehtoisena toimiva Eila Raappana, joka on mukana iltojen suunnittelussa.
   Iltojen toivotaan tavoittavan myös niitä, jotka eivät koe tällä hetkellä seurakuntaa kovin läheiseksi.
   – Olisi hienoa, jos illan jälkeen ovesta lähtisi ainakin yksi ihminen, joka kokisi saaneensa edes yhden hyvän kokemuksen seurakunnasta. Että hän kokisi tulleensa kuulluksi ja nähdyksi, tiivistää Karjasillan seurakunnan nuorisotyönohjaaja Jenni Koskenkorva.

Todellisia kokemuksia
elävästä elämästä

Majakkailtoja järjestetään yhteensä neljä: kaksi ennen joulua ja kaksi kevään puolella. Kaikissa illoissa on aina tietty teema, jonka ympärille ohjelma rakentuu. Luvassa on musiikkia, puheenvuoroja sekä vapaata keskustelua. Myös kahvia ja iltapalaa on tarjolla.
   Vaikka Majakkaillat järjestetään Pyhän Andreaan kirkossa ja sinne kutsutaan erityisesti Kaakkurin alueen asukkaita, ne ovat avoimia aivan kaikille, joita aiheet kiinnostavat.
   – Ei tämä ole missään nimessä mikään suljetun piirin tapahtuma, toteaa Harri Pulkkinen, joka myös on mukana suunnittelemassa iltoja.
   Pulkkinen toimii vaimonsa Soili Kallio-Pulkkisen kanssa Kaakkurin alueella seurakunnan vapaaehtoisena, vaikka he ovat jo vuosia sitten muuttaneet alueelta muualle.
   – Erityisesti yhdessä tekeminen on ollut antoisaa, Soili Kallio-Pulkkinen sanoo.
   Karjasillan seurakunnan pastorin Satu Kreivi-Palosaaren mielestä on hienoa, että seurakuntalaiset kehittelevät itse uusia juttuja.
   – Tällä tavalla ihmiset voivat itse tulla kuulluiksi sen sijaan, että vain istuisivat jumalanpalveluksissa vastaanottamassa sanaa.
   Majakkailtojen puhujina on ihmisiä, jotka kertovat jostain elämänkokemuksestaan illan aiheeseen liittyen. Kertomukset ovat koskettavia ja melko rankkojakin. Vaikka ohjelma on suunniteltu aikuisille, sinne voi huoletta tulla myös lasten kanssa. Lapsille on järjestetty omaa toimintaa erilliseen tilaan.

KATJA KIISKINEN

Ensimmäinen Majakkailta on perjantaina 27.9. kello 19 teemalla Enkelit elämäni myrskyissä. Musiikista vastaa nuori monitaituri Iina Palokangas ja illan puheen pitää pastori Satu Kreivi-Palosaari. Halutessaan ihmiset voivat kertoa omista enkelikokemuksistaan. Tarjolla kahvia ja iltapalaa.
 

Artikkeli on osa lehteä 30/2013