Mustarastas juhlistaa 20-vuotista taivaltaan

11.9.13

Mustarastas juhlistaa 20-vuotista taivaltaan

Mustarastas-yhtye konsertoi lauantaina 14.9. kello 19 Karjasillan kirkossa. Konsertti kuuluu 20-vuotisjuhlateemaan, jonka puitteissa yhtye kiertää eri puolilla Suomea.
   – Soitamme lauluja koko 20-vuotisen matkan varrelta. Mukana on myös pari virttä. Yhtyeemme laulujen punainen lanka on ollut alusta lähtien oivallus, että elämän tärkein hetki on juuri nyt. Se tietoisuus on vain vahvistunut vuosien karttuessa, sanoo yhtyeen kitaristi ja laulaja Kari Haapala.
   Hänen mukaansa kaksi vuosikymmentä ovat kuluneet nopeasti.
   – Niihin on sisältynyt suuria tunteita, kasvamista ja hienoa yhdessäoloa. Välillä mietin, kuinka kauan tätä voi jatkua? Mitään takarajaa tai loppua ei ole kuitenkaan asetettu. Mustarastas laulaa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä ja mielekkäältä.
   Espoosta lähtöisin olevan Mustarastas-yhtyeen musiikissa yhdistyvät vahva suomalaiskansallinen sointi sekä irlantilaisen kansanmusiikin sävyt. Vaikka kappaleiden teksteissä kuuluu kristillinen tunnustuksellisuus, kerronta on kansanmusiikille tyypillistä tarinointia ja kieli sen mukaista.
   – Musiikkityylimme on pysynyt pääosin samana. Olemme pitäneet huolen siitä, että irlantilaisen kansanmusiikin sointi on yhtyeellemme tunnusomaista. Tosin, koska laulu ovat omia ja hyvinkin kotimaisia, niin suomalaiskansallinen väritys on myös itsestäänselvyys, Haapala toteaa.
   Kappaleet on säveltänyt ja sanoittanut pääasiassa Kari Haapala, mutta mukana on myös Eino Leinon ja yhtyeen viulistin Laura Airolan tekstejä.
   Ensimmäisen levynsä 16 vuotta sitten julkaisseen Mustarastaan tuorein levy, joka on järjestyksessään jo yhdeksäs, kantaa nimeä Murretut värit.
   – Yhtyeestä on tullut jäsenilleen kuin toinen perhe ja se tekee yhdessä olemisen ja soittamisen mieluisaksi. On helppo palata aina yhteen. On myös tärkeää, että Mustarastaalla on ollut aina uskollinen yleisö, joka on halunnut kuulla musiikkiamme.
   Mustarastaan kokoonpanossa on 20 vuoden aikana tapahtunut myös muutoksia.
   – Mukana on neljä alkuperäisjäsentä seitsemästä. Viimeisin muutos tapahtui 2003, kun laulajamme Susanna Eronen liittyi joukkoon. Olemme siis olleet tälläkin kokoonpanolla olemassa jo 10 vuotta, Haapala kertoo.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2013