Nuoret aikuiset – keitä he ovat ja mitä seurakunta heille tarjoaa?

11.9.13

Nuoret aikuiset – keitä he ovat ja mitä seurakunta heille tarjoaa?

Seurakuntapastori Mari Flink Oulun tuomiokirkkoseurakunnasta sanoo, että on vaikea määritellä tarkkaan, kuka on nuori aikuinen. Iällä ei ole niin suurta merkitystä kuin sillä, mitä itse ajattelee.
   – Nuori aikuinen on juuri hän, joka kokee sielunsa olevan liian vanha nuorten toimintaan, mutta liian nuori aikuis- tai senioritoimintaan, Flink määrittelee.
   – Itse haluaisin käyttää määritelmää ”nuorten aikuisten toiminta” ainakin siinä vaiheessa, kun nuorisotyö, kuten isos- tai yövalvojatyö loppuu.
   Flink toivoo, että niin parikymppiset kuin vanhemmatkin aikuiset löytäisivät paikkansa seurakunnasta.

Vapaaehtoistehtäviin toivotaan lisää nuoria

Kaikissa seurakunnissa ei ole erikseen nuorille aikuisille suunnattua toimintaa, mutta on paljon kaikenikäisille sopivia tapahtumia ja ryhmiä, joihin myös nuoret aikuiset voivat osallistua.
   Esimerkiksi kuoroissa on monenikäisiä laulamisesta kiinnostuneita.
   Diakonia- ja lähetysryhmät mielletään usein vanhemman väen jutuiksi, mutta todellisuudessa niihin kaivataan myös nuorempia ihmisiä, jotta toiminta jatkuisi.
   Seurakunnissa on myös paljon erilaisia vapaaehtoistehtäviä, kuten kirkkokahvien järjestämistä, kirkkoväärtinä toimimista sekä lähimmäisen auttamiseen liittyviä tehtäviä, kuten vanhusten kanssa ulkoilemista tai heidän luonaan vierailemista.
   Eikä tietenkään saa unohtaa jumalanpalveluksia, jotka ovat tärkeitä, koko seurakunnan yhteisiä tilaisuuksia.

Musiikki kiinnostaa kaikenikäisiä

Jos musiikki ja laulaminen kiinnostavat, niin kuoroja ainakin on useammassa seurakunnassa. Siikalatvalla Pyhännän nuorisokuoroon ja Rantsilan kappelikuoroon otetaan laulajia yläkoululaisista ylöspäin.
   Pyhännällä toimii myös projektiluontoinen mieskuoro, jossa on laulajia rippikoulun käyneistä lähtien.
Kiimingin seurakunnassa toimii gospelkuoro ja Hailuodossa gospelbändi Rovasti & Hulttiot, joka on avoin uusille laulajille ja soittajille.
   Lisäksi seurakunnat järjestävät gospelmessuja ja muita gospelaiheisia tapahtumia, kuten esimerkiksi Entisten nuorten gospelilta Tyrnävän seurakuntatalon takkahuoneessa keskiviikkona 30.10. kello 18–20.
   Myös Muhoksen seurakunta järjestää erilaisia musiikkitapahtumia, kuten Oulujoki tulvii -gospeltapahtuma ensi helmikuussa.
   Tässä on vain muutama poiminta, joten ainakin kuorolaulusta kiinnostuneet voivat saada lisää tietoa omasta seurakunnastaan.

Yhdessä tekemistä liikkuen ja taiteillen

Liikunnasta innostuneille on ryhmiä ainakin Lumijoella ja Tuomiokirkkoseurakunnassa.
   Lumijoella seurakunnan yli 30-vuotiaiden sählyporukka pelailee Lumijoen liikuntahallilla perjantaisin kello 19–21.
   Tuomiokirkkoseurakunnan lenkkiryhmä lähtee liikkeelle Heinätorin seurakuntatalolta keskiviikkoisin kello 18–20.
   Tuomiokirkkoseurakunnan taideryhmä toteuttaa tänä vuonna jouluisen valokuvateoksen, joka pääsee esille näkyvälle paikalle Oulun keskustaan. Taideryhmä kokoontuu Heinätorin seurakuntatalossa perjantaisin kello 16.30–18.
   Matalan kynnyksen raamiksessa Oulun Vanhassa pappilassa joka toinen torstai kello 18 tutustutaan Raamattuun ja keskustella sen aiheista mukavan rennossa ilmapiirissä, iltapalan äärellä.
   Nuorille aikuisille on tarjolla monenlaista toimintaa, joista jokainen voi halutessaan löytää itselleen mieleistä tekemistä.
   Haukiputaan seurakunta kaipailee nuorten aikuisten ehdotuksia ja toiveita, joiden pohjalta suunnitellaan tulevaa toimintaa.
   Kannattaa seurata ilmoittelua Rauhan Tervehdyksessä seurakuntien sivuilla sekä seurakuntien omilla nettisivuilla.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 29/2013