Pääkirjoitus: Ole armollinen myös itseäsi kohtaan

18.9.13

Pääkirjoitus
 

Ole armollinen myös itseäsi kohtaan

Isoja murheita ja pieniä huolia, niitä on annettu meistä jokaiselle.
   Kaikkihan me tunnemme jonkun, joka kuorruttaa jälkikasvun heijastimilla ja kyllästymiseen saakka varoittelee siitä tietystä vaarallisesta risteyksestä.
   Tunnemme ihmisen, joka huolehtii, saako lapsi kavereita päiväkodissa tai uskaltaako teinin päästää mopon kanssa liikenteeseen. Suree jo ennakkoon, löytyykö iäkkäille vanhemmille aikanaan laadukas hoitopaikka. Murehtii, jaksaako itse uudistua työelämän vaatimusten tahdissa tai löytääkö työpaikkaa ylipäätään. Stressaa siitä, että on terve työikäinen ihminen, mutta ei saa pestyksi kotinsa ikkunoita kerran vuodessa. Ja niin edelleen.
   Monet huolet ovat aiheellisia, jotkut turhia, osa aivan ylimitoitettuja. Kirjailija, teologi ja kouluttaja Anna-Liisa Valtavaara on kiertänyt ympäri Suomea luennoimassa siitä, kuinka kaikkia huolia on turha raahata mukana päivästä toiseen.
   Valtavaaran mukaan turhat huolet ovat aika- ja energiavarkaita. Lisäksi liiallinen hätäily, hössöttäminen, jossittelu ja varmistelu kuormittaa läheistenkin elämää.
   Sunnuntaina Valtavaara puhuu Rantsilassa muun muassa siitä, miten erottaa turha huolehtiminen tarpeellisesta ja omat huolet toisten huolista.
   Valtavaara puhuu ja kirjoittaa myös kiltteydestä. Terve kiltteys luo hyvää sekä itselle että muille. Vääränlainen, tukahduttava kiltteys uuvuttaa.
   Valtavaaran mukaan elämää kapeuttavasta ja kahlitsevasta, vääränlaisesta kiltteydestä on mahdollisuus toipua. Kiltti on mahdollista olla itseään unohtamatta. Myös omat tarpeet ja toiveet voi joskus asettaa etusijalle.
   – Ole armollinen myös itseäsi kohtaan, Valtavaara kehottaa ja kannustaa opettelemaan tervettä huolettomuutta ja tässä hetkessä elämisen taitoa.
   Jospa aloittaisi sillä, että jättää ne ikkunat pesemättä tänäkin vuonna.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 30/2013