Tuomas Saastamoinen aikoo laulaa kuorossa myös tulevaisuudessa.(Kuva: Kaisa Anttila)

Poikakuorossa lauletaan ja pelataan

11.9.13

Poikakuorossa lauletaan ja pelataan

Kiimingissä toimiva Pohjantähdet-kuoro on harvinaislaatuinen. Se on kokonaan pojille tarkoitettu kuoro.
   – Koko Suomessa toimii tällä hetkellä noin kymmenen poikakuoroa. Se kertoo jotakin siitä, kuinka haastavaa tämä toiminta on, kuoronjohtaja Ulla Metsänheimo kertoo.
   Poikakuoron johtaminen oli pitkään Ulla Metsänheimon ja hänen miehensä Jarkko Metsänheimon toiveissa. Kun he muuttivat Kiiminkiin, he päättivät ryhtyä tuumasta toimeen.
   – Nyt alkaa jo Pohjantähtien seitsemäs vuosi. Tänä syksynä kuorossa laulaa 35 poikaa, Ulla laskeskelee.

Muutakin kuin laulua

Metsänheimot yhdistävät poikien lauluharjoituksiin myös muuta toimintaa. Viikoittaisissa harjoituksissa pelataan esimerkiksi sählyä ja pingistä. Syksyn aloituksen kunniaksi kuoro tekee retken huvipuistoon.
   – Laulamista pidetään usein tyttöjen harrastuksena. Oheistoiminta alentaa kynnystä osallistua samalla myös kuorotoimintaan. Poikien kanssa on tärkeää muistaa rentous, Ulla pohtii.
   Hän kiittelee seurakunnan ja kuoron oman tukiyhdistyksen antamaa tukea kuorolle ja sen monipuoliselle toiminnalle.
   – Ilman heitä tämä ei onnistuisi.
   Kuorossa alusta asti mukana ollut 13-vuotias Tuomas Saastamoinen kertoo laulamisen olevan kuitenkin pääasia.
   – Olen mukana kuorossa, koska kuorolaulu on mukavaa. Meillä on myös hyvä yhteishenki.
Pohjantähdissä laulavista pojista nuorimmat ovat kolmasluokkalaisia. Vanhin kuorolainen aloittaa syksyllä lukion toisella luokalla.
   – Kuorossa laulaminen vaatii tiettyä kypsyyttä. Pitää osata toimia kurinalaisesti yhdessä muiden kanssa. Kolmasluokkalaiset voivat sen jo osata, Ulla kertoo.
   Nuoremmat pojat voivat osallistua harjoituskuoroon, jossa he opettelevat yhdessä toimimista ja laulamista. Harjoituskuoron tapaamiset ovat rennompia ja laulut ovat helpompia kuin edustuskuorossa.
   – Harjoituskuoroon voi tulla kuka vain. Sinne ei ole laulukoetta. Ainoina vaatimuksina ovat lukutaito ja yleiset kouluvalmiudet, Ulla selittää.
   Kuoronjohtaja korostaa, että laulutaito on opittavissa. Harjoituskuoroon voi siis tulla vaikka ei olisi koskaan laulanut.
   – Monella suomalaislapsella on todella heikko laulutaito. Olen kuitenkin nähnyt, miten paljon pari vuotta kuorossa laulamista parantaa laulutaitoa. Tarvitaan vain harjoitusta.

Kevyt harrastus

Pohjantähdet esiintyvät pääasiassa omissa konserteissaan. Kuorolla on joka vuosi joulukonsertti.
   Sen lisäksi he harjoittelevat jonkun vaativamman teoksen. Tälle vuodelle Metsänheimot ovat suunnitelleet Mozartin Requiemia.
   Ulla uskoo kuorolaulun olevan kevyempi harrastus kuin esimerkiksi viulun soitto.
   – Kuorolaulusta ei tule kotiläksyä. Innokkaimmat laulajat saattavat harjoitella stemmoja kotonakin, mutta lähtökohtaisesti kaikki opetellaan harjoitusten aikana.
   – Tämä ei ole niin stressaavaa kuin jotkut muut harrastukset, Ulla täsmentää.
   Musiikkiluokkaa käyvä Tuomas arvelee kuorolaulun sopivan kaikille, jotka pitävät laulamisesta. Pohjantähdissä on lisäksi hänen mukaansa hyvä suhtautua myönteisesti uskontoon.
   – Monet kappaleet liittyvät kristinuskoon.
   Sekä Ulla että Tuomas kannustavat kaikkia kuorolaulamisesta kiinnostuneita poikia tulemaan mukaan kuoroon. Harjoituskuoroon saa tulla kuka vain, edustuskuoroon voi hakea pääsykokeiden kautta.
   – Kannattaa tulla! Tuomas hymyilee.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 29/2013