Jarkko Mattila ja Pirjo Raappana poseerasivat kameralle odotellessaan vihkivuoroaan. (Kuva: Kaisa Anttila)

Vihkihetkessä mentiin vaivattomasti naimisiin

4.9.13

Vihkihetkessä mentiin vaivattomasti naimisiin

Oulun tuomiokirkon vihkihetkessä elokuussa vihittiin parikymmentä paria avioliittoon yhden illan aikana. Vihkihetket ovat osoittautuneet niin suosituiksi, että niitä järjestetään useita vuoden aikana.
   Vihkihetkeen osallistuvien parien tarvitsee varautua vihkimiseen vain hankkimalla esteettömyystodistus etukäteen ja saapumalla paikalle oikeaan aikaan. Parit vihitään saapumisjärjestyksessä. Seurakunnan puolesta paikalla on pappi, kanttori sekä tarvittaessa todistajat. Vihkimisen jälkeen pari ja mahdolliset mukaan tulleet häävieraat saavat nauttia seurakunnan tarjoamat kahvitarjoilut kirkon kryptassa.

Jokainen vihkiminen on yksilöllinen

Jarkko Mattila ja Pirjo Raappana saivat odottaa vuoroaan hyvän tovin. Vihkihetkeen osallistui parikymmentä paria. Jokaiselle parille varattiin 15–20 minuuttia aikaa. Mattila ja Raappana olivat jonon yhdeksäs pari.
   – Tällä tavalla pääsee kirkossa naimisiin pienellä vaivalla, pari perusteli valintaansa mennä naimisiin juuri vihkihetkessä.
   – Haluamme pitää itse vihkimisen intiiminä. Järjestämme juhlat sukulaisille myöhemmin, Raappana kertoi.
   Anu ja Teemu Korjosen perustelut valinnalleen olivat samankaltaiset.
   – Tämä on vaivaton vaihtoehto. Halusimme pienet, yksinkertaiset häät.
   Vaikka vihkihetkessä vihitään pareja kuin liukuhihnalla, monet kehuvat kokemuksen olevan henkilökohtainen.
   – Saimme esittää omia toivomuksia esimerkiksi musiikin suhteen. Vihkimisessämme laulettiin Ystävä sä lapsien -virsi, Korjoset kertoivat.
   – Kirkon takaosassa ollut väkijoukko häipyi taka-alalle ja tunnelma oli intiimi.

Kirkkohäillä on tunnearvoa

Nimettömänä pysyttelevä pariskunta halusi mennä vihkihetkessä naimisiin sukulaisiltansa salaa. He olivat suunnitelleet naimisiinmenoa jo pitkään. Miehen vakava sairaus keväällä sai pariskunnan hoputtamaan suunnitelmiaan.
   – Jos olisimme kertoneet läheisillemme etukäteen, olisi syntynyt paineita suurempien juhlien järjestämiseen. Sitä emme olisi nyt jaksaneet, juuri vihitty pariskunta pohti.
   – Sukulaisille kerrotaan uutiset lähettämällä heille kortti heti kun saamme kuvat valokuvaajalta.
   Naimisiin pääsee helposti myös oman aikataulun mukaan. Papin ja kirkon voi varata milloin vain, tai vihkiä vaikkapa kirkkoherranvirastossa tai maistraatissa. Moni pari kokee kuitenkin vielä helpommaksi sen, että saa vain saapua paikalle. Toisaalta vihkimisen puitteilla on väliä heillekin, jotka haluavat pitää vihkitilaisuuden pienenä.
   – Kirkossa naimisiin meneminen on perinne, arvioi Teemu Korjosen äiti Hannele Piispanen. Hän oli parin läheisimpien sukulaisten kanssa todistamassa pariskunnan vihkimistä.
   – Tuomiokirkko on oma rippikirkkoni. Täällä tuntui kotoisalta, Piispanen hymyili.
   Myös Mattila ja Raappana halusivat mennä naimisiin nimenomaan kirkossa.
   – Kirkko on kuitenkin aina kirkko, Raappana toteaa.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 28/2013