Aatoksia: Pyhäinpäivä: Onnelliset ja pyhät

30.10.13

Aatoksia

Pyhäinpäivä: Onnelliset
ja pyhät

Pyhäinpäivänä muistetaan ”kaikkia pyhiä” ja ”kaikkia uskovia”, jotka ovat kuolleet ennen meitä. Yhtäältä puhutaan ”kaikista”, siis monenlaisista ihmisistä. Toisaalta muistellaan ”pyhiä” ja ”uskovia”, siis sellaisia, joissa on jotakin epätavallista.
   Pyhäinpäivä ei ole yleinen vainajien päivä, vaan pyhien päivä. Kenet voi lukea tällaiseen pyhien ja uskovien joukkoon? Epäilyksiä herää niin omaa itseä kuin hankalia lähimmäisiä kohtaan. Kuka kelpaa tuohon ”valkopukuisten joukkoon”?
   Pyhäinpäivänä kirkoissa luetaan Jeesuksen vuorisaarnan kuvausta ihmisistä, jotka ovat ”autuaita” eli sananmukaisesti ”onnellisia”.
   Autuaita eli pyhiä ovat ”hengessään köyhät”, ”murheelliset”, ”kärsivälliset”, ”ne, joilla on vanhurskauden nälkä ja jano”, ”ne, jotka toisia armahtavat”, ”puhdassydämiset”, ”rauhantekijät” ja ”te, kun teitä minun tähteni herjataan ja vainotaan”.
   Tuskinpa Jeesus halusi vaatia, että kelvatakseen pyhien joukkoon ihmisen pitää omistaa kaikki nämä piirteet. Autuaiden joukko on kirjava ja sekalainen kuin seurakunta. Jotkut ovat surullisia, toiset rohkeita, jotkut esimerkillisiä, toiset taas ovat joutuneet ahtaalle.
   Kaikkia autuaita yhdistää kuitenkin yksi asia: heille luvataan jotakin enemmän kuin mitä he itse ovat saaneet aikaan. Köyhille annetaan taivaan valtakunta, murheelliset saavat lohdutuksen, kärsivälliset maan, oikeudenmukaiset ravitaan, armahtajat armahdetaan, rauhantekijöitä tullaan nimittämään Jumalan lapsiksi.
   Autuaiden tulevaisuus on parempi kuin miltä nyt näyttää. Elinaikanaan he ovat aika raihnainen ja onneton joukko – ei juurikaan kehuttava, ei kadehdittava eikä ainakaan pyhän oloinen.
   Kuvauksen lopussa Jeesus sanoo, että ”minun tähteni” eli hänen seuransa vuoksi hänen oppilailleen käy sekä huonosti että hyvin.
   Olisiko pyhyys näin yksinkertainen asia: Kun pysyt Kristuksen seurassa, olet pyhä, näyttää miltä näyttää. Lisäksi: loppu hyvin, kaikki hyvin.

EERO HUOVINEN

Artikkeli on osa lehteä 36/2013