Diakoniapäivästä helpotusta vähävaraisten arkeen

22.10.13

Diakoniapäivästä helpotusta vähävaraisten arkeen

Pyhän Tuomaan kirkossa järjestetään 1. marraskuuta diakoniapäivä työttömille ja vähävaraisille.
   Päivä alkaa kello 10 messulla, jonka jälkeen on ilmainen ateria.
   Kun sielu ja ruumis on ravittu, jaetaan lahjoituksina saatuja vaatteita, kodintekstiilejä, astioita ja muita kodintavaroita niitä tarvitseville.
   – Toivomme, että paikalle tulisi mahdollisimman paljon ihmisiä, sanoo Tuiran seurakunnan diakoniatyöntekijä Sami Riipinen.
   Lahjoitukset on tarkoitettu nimenomaan vähävaraisille ja työttömille, jotka eivät taloudellisen tilanteensa vuoksi pysty hankkimaan kaikkea tarvitsemaansa itse.

Lahjoituksia otetaan
edelleen vastaan

Omia käytöstä pois jääneitä tavaroitaan voi edelleen lahjoittaa seurakunnalle, joka jakaa ne eteenpäin niitä tarvitseville.
   Sami Riipinen noutaa, lajittelee ja varastoi kaikki lahjoitukset.
   – Minulle voi soittaa, niin tulen hakemaan tavarat. Otamme jatkuvasti vastaan lahjoituksia, sillä niitä annetaan eteenpäin muulloinkin kuin diakoniapäivänä.
   Esimerkiksi toimiville kodinkoneille, kuten kahvinkeittimille ja mikroaaltouuneille, astioille ja muulle kodintavaralle sekä vaatteille on jatkuvasti kysyntää.
   – Vaatteita lahjoittaessa voi pitää muistisääntönä, että niiden tulee olla sellaisia, joita ihan oikeasti kehtaa pukea ylleen. Ei mitään nuhjuista tai rikkinäistä, Riipinen huomauttaa.
   – Kaikki lahjoitukset käydään läpi ja tarkistetaan, sillä rikkinäisiä tavaroita ei voi enää antaa kenellekään.
   – Me suomalaiset aika pitkälti käytämme kaiken loppuun emmekä luovu tavaroista helposti. Jotkut näyttävät myös ajattelevan, että seurakunta on ilmainen jätehuolto, jonne voi työntää kaiken turhan, Riipinen harmittelee.
   Vaikka seurakunnalle tarjotaan myös käyttökelvotonta tavaraa, suurin osa on Riipisen mukaan kuitenkin hyväkuntoista.

Apua uuden
elämän aloitukseen

Myös hyväkuntoisia huonekaluja otetaan mielellään vastaan, sillä niillekin on jatkuva kysyntä. Diakoniapäivässä niitä ei kuitenkaan jaeta, vaan se tapahtuu muuta kautta.
   – Diakoniatyön kautta tulee pyyntöjä. Teemme myös jonkin verran yhteistyötä kaupungin sosiaali- ja perhetyön kanssa, joten sitä kautta myös.
   Huonekaluja annetaan seurakunnasta kunkin asiakkaan tarpeen mukaan.
   – Se arvioidaan jokaisen kohdalla erikseen. Huijausyrityksiäkin on valitettavasti tullut vastaan.
   Seurakunta on parhaimmillaan pystynyt kalustamaan jopa kokonaisia asuntoja.
   – Jos syystä tai toisesta joku on joutunut aloittamaan elämänsä aivan uudelleen, olemme kalustaneet koko kodin. On hienoa, että lahjoitukset ovat mahdollistaneet tämän.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 35/2013