Kastepuu kukoistaa uusista seurakunnan jäsenistä

16.10.13

Kastepuu kukoistaa uusista seurakunnan jäsenistä

Karjasillan kirkossa on tänä keväänä otettu käyttöön kastepuu, johon laitetaan kaikkien Karjasillan seurakunnan jäseneksi kastettujen nimet.
   – Nimikoidut vaneriset lehdet asetetaan puuhun samalla, kun kastettujen nimet luetaan esirukouksessa jumalanpalveluksen yhteydessä, kertoo Karjasillan seurakunnan kappalainen Satu Saarinen.
   – Kun kuolleille sytytetään kynttilä, kastetut saavat oman lehtensä elämänpuuhun.
Puuhun ei ripusteta pelkästään lasten nimiä vaan myös aikuisena seurakunnan jäseneksi kastettujen nimet.

Mukana paljon
symboliikkaa

Lehden vaaleanvihreä väri symboloi uutta elämää sekä kasvua, ja sen muoto – sydän – rakkautta.
   Kastepuu kartuttaa lehtiä Marianpäivästä Marianpäivään, jonka jälkeen se tyhjennetään.
   – Marianpäivänä pidetään perhemessu, johon kutsumme erityisesti vuoden aikana kastettujen perheitä, jotta he saavat hakea oman lehtensä muistoksi itselleen. Lehden voi noutaa myöhemminkin, ellei juuri silloin pääse kirkkoon.
   Marianpäivä valikoitui ajankohdaksi siksi, että myös siinä on tiettyä symboliikkaa.
   – Silloin Maria sai kuulla, että odottaa Jeesusta. Myös nämä kastetut lapset ovat odotettuja ja kaivattuja niin perheisiinsä kuin seurakunnan jäseniksi.
   Saarisen mukaan lehtiä ehtii vuoden aikana kertyä noin 600.

Eettisesti
kestävä tuote

Saarinen kertoo, että karjasiltalaiset saivat ajatuksen kastepuun hankkimiseen ollessaan retkellä Haaparannan kirkossa, jossa vastaavaan kastepuuhun laitettiin enkeleitä.
   – Meidän piti tehdä oma kastepuu itse, mutta seurakuntapastori Kimmo Kieksi ei päässytkään vanerityökurssille. Sitten hoksasin, että päivittäisen automatkani varrella on paikallinen yritys, joka tekee vanerisia puita. Se oli kuin johdatusta, Saarinen toteaa.
   Karjasillan kastepuu on Lovi Oy:n valmistama ja Anne Pason suunnittelema. Kastepuu on yrityksen valmiista mallistosta, mutta lehdet on suunniteltu ja tehty varta vasten seurakunnalle.
   Puiden tuotosta osa menee Kirkon Ulkomaanavun kautta metsien istuttamiseen maailman kuivuus-, tulva- ja eroosioalueilla.
   Tähän mennessä puiden tuoton avulla on istutettu jo 18 000 puuta.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 34/2013