Kempele avaa lisää tehtäviä vapaaehtoisille

2.10.13

Kempele avaa lisää tehtäviä vapaaehtoisille

Kempeleen seurakunta avaa uusia tehtäviä vapaaehtoisille. Vapaaehtoisia etsitään messuun suntion apulaisiksi ja ehtoollisavustajiksi.
   Messu on ollut jo vuosia seurakunnan ykkösjuttu, mikä on lähetystyön ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Minna Sorvalan mukaan tehnyt seurakunnasta kukoistavan ja elävän.
   Messu tarjoaa vapaaehtoisille töitä muun muassa kahvinkeittäjinä, kirkkoväärteinä, pyhäkoulunopettajina ja sielunhoitoavustajina. Nyt tehtäviä tulee kaksi lisää.
   – Olemme halunneet laajentaa tehtäviä, jotta vapaaehtoiset voisivat vielä monipuolisemmin olla toteuttamassa messua, Sorvala kertoo.
   Vapaaehtoisille pitää olla monenlaisia, erilaisille ihmisille sopivia rooleja. Jotkut eivät halua olla esillä jumalanpalveluksessa, mutta haluaisivat silti osallistua jollain tavalla sen toteuttamiseen. Heille voisi sopia suntion tehtävä.
   Toiset taas eivät säikähdä esillä olemista. He voivat työskennellä vaikkapa tekstinlukijoina tai esirukousavustajina.

Apulaiset järjestelevät
kirkkotilaa

Suntion apulaiset valmistelevat suntion kanssa kirkkotilaa ennen jumalanpalveluksen alkamista. Esimerkiksi jokaviikkoisia kirkkokahveja varten suntion apulaiset laittavat kirkon aulassa sijaitsevat pöydät valmiiksi. Messun jälkeen pitää laittaa kirkko kuntoon uusia tilaisuuksia varten.
   Tulevaisuudessa vapaaehtoisia tullaan kouluttamaan myös ehtoollisavustajiksi viinin jakajina. Heille annetaan teologista koulutusta, jotta he ymmärtäisivät, mistä ehtoollisessa on kysymys. Ehtoollisavustajan koulutus on suhteellisen lyhyt, kyse on yhdestä tai kahdesta kokoontumisesta.
   Kaikki seurakunnan muut vapaaehtoiset saavat koulutuksen tehtäväänsä.
   Lokakuun 13. päivänä järjestetään Kirkkokankaan seurakuntakeskuksessa vapaaehtoispäivä.
   Päivässä on yhteistä ohjelmaa, jonka jälkeen jakaudutaan pienempiin ryhmiin. Yhteiseen opetukselliseen puoleen kuuluu ehtoolliskoulutusta. Yhteisen konserttiosuuden jälkeen käsitellään ryhmissä vapaaehtoistyöhän liittyviä aiheita, muun muassa ensiapua, äänenhuoltoa, sielunhoitoa ja uusien ihmisten kohtaamista.

Kirkkoväärti
kantaa ristiä

Esko Pajarinen on yksi seurakunnan noin 250 vapaaehtoisesta.
   Hän työskentelee kirkkoväärtinä eli kirkkoisäntänä, jonka tehtäviin kuuluu ottaa vastaan seurakuntalaiset jumalanpalvelukseen, kantaa ristiä ristisaatossa ja lukea Vanhan testamentin lukukappale. Pajarinen harjoittelee lukukappaleen lukemista etukäteen.
   Suntio on myös tavannut pyytää Pajarista keräämään kolehtia.
   Pajarinen on toiminut kirkkoväärtinä parin vuoden ajan. Vuoro osuu hänelle muutaman kerran vuodessa.
   – Saan tehdä palvelustyötä, johon Jeesus on kutsunut ja antanut uskon, Pajarinen kiittelee.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 32/2013