Kiireetön yhdessäoleminen hoitaa parisuhdetta

22.10.13

Kiireetön yhdessäoleminen hoitaa parisuhdetta

Tilastojen mukaan avioerojen määrä on laskenut ja solmittujen avioliittojen määrä on noussut. Perheneuvoja Seppo Viljamaan mukaan parisuhteiden ongelmat ovat samankaltaisia vuodesta toiseen.

Siviilisäädyn muutoksista kertovista tilastoista on tulkittu, että joka toinen avioliitto päättyisi eroon. Tässä väitteessä on kuitenkin kyse tilastoharhasta. Johtava perheneuvoja Seppo Viljamaa huomauttaa, että tilastojen tulkitseminen ei ole aivan yksiselitteistä.
   – Samana vuonna solmittuja avioliittoja ja myönnettyjä avioeroja ei voida verrata suoraan toisiinsa.
   Osa eronneista on aviopareja, jotka ovat olleet naimisissa vuosikymmeniä. Toisaalta osa eroaa useamman kerran, mikä tarkoittaa, ettei niin moni ensimmäistä kertaa naimisiin menevä eroa kuin mitä tilastoista voisi tulkita.
   – Todellisia tilastoja avioerojen ja avioliittojen välisestä suhteesta on hyvin vaikea laskea. Siihen tarvittaisiin sellaista pitkän aikavälin tilastotietoa, jota muiden kuin tilastotieteilijöiden on vaikea tulkita.
   Viljamaa näkee tilastoissa myönteisiä asioita.
   – Tilastokeskuksen luvuista näkee, että naimisiin mennään nyt enemmän kuin 20 vuotta sitten. Lisäksi avioerojen määrä on vähentynyt jo toista vuotta peräkkäin.
   – Samoin voi iloita siitä, että ensimmäisten avioliittojen osuus kaikista avioliitoista on pysynyt 76 prosentissa koko 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen. Se kertoo siitä, että avioliitto ja parisuhde eivät kuitenkaan ole vaihtotavaraa.

Ruuhkavuodet
suuri haaste

Oulun seurakuntayhtymän perheasiain neuvottelukeskuksessa työskentelevä Viljamaa on nähnyt läheltä parisuhteiden vaikeuksia. Pariskunnat tulevat asiakkaiksi vuodesta toiseen samoista syistä.
   – Tavallisimmat tulosyyt ovat ongelmat vuorovaikutuksessa, eroajatukset sekä uskottomuus.
   Viljamaan mukaan eron partaalle ajaudutaan usein siinä vaiheessa parisuhdetta, kun perheeseen on syntynyt toinen lapsi.
   – Kiireisessä elämänvaiheessa syntyy paineita paitsi lasten kasvatukseen ja arjen pyörittämiseen liittyvistä asioista, myös esimerkiksi työstä ja isoista projekteista kuten omakotitalon rakentamisesta.
   Kaiken muun kiireen keskellä myös parisuhteelle pitäisi varata aikaa.
   – Oma aikansa päivästä varataan töiden tekoon ja arjen askareisiin. Sen sijaan parisuhteen hoidolle ei jätetä aikaa. Voi olla, että vaikkapa auton huoltoon panostetaan enemmän kuin elämän tärkeimpien ihmissuhteiden huoltoon, Viljamaa pohtii.

Eroon ei
päädytä kevyesti

Pari sukupolvea sitten avioliitto oli vahvemmin käytännön hyötyjen takia solmittu liitto. Esimerkiksi naisen taloudellisen pärjäämisen kannalta avioero olisi ollut hyvin vaikea asia.
   Vaikka avioero voi nykyäänkin tulla kalliiksi, esimerkiksi naisten taloudellinen itsenäisyys tekee eroamisesta mahdollisen. Samalla avioliittoa on alettu ajatella ennen kaikkea tunnesuhteena. Jos suhde ei toimi tunnetasolla, koetaan paremmaksi erota.
   – Tyypillinen kokemus avioeroa harkitsevilla on, että parisuhteen toista osapuolta eivät kiinnosta puolison asiat. Silloin tulee kokemus, ettei meillä ole enää mitään yhteistä, Viljamaa kertoo.
   Monet sinnittelevät vaikeassa parisuhteessa yllättävän kauan.
   – On arvioitu, että pariskunnat tulevat hakemaan apua parisuhteensa ongelmiin viisi tai kuusi vuotta liian myöhään, Viljamaa kertoo.
   Toisin kuin usein ajatellaan, ihmiset eivät eroa helposti.
   Perheasiain neuvottelukeskukseen ottavat yhteyttä yhä useammin miehet, jotka haluavat yrittää pelastaa parisuhteensa.
   – Yhteyttä ottavien miehiä on ainakin kahdenlaisia. Niitä, jotka kokevat parisuhteessa olleen jo pitkään ongelmia. Ja niitä, joille toisen osapuolen ilmoitus eroajatuksista tulee kuin salama kirkkaalta taivaalta.
   – Voi olla, että mies ei ole ottanut ongelmia tosissaan tai hänelle itselleen parisuhde on ollut täysin tyydyttävä. Hän ei ehkä havahdu ennen kuin vaimo on jo jättänyt ensimmäisen vaiheen eropaperit, Viljamaa selittää.

Lääkkeeksi
kiireetöntä yhdessäoloa

Parisuhdetta voi hoitaa jo ennen ongelmien syntymistä esimerkiksi seurakuntien ja järjestöjen järjestämillä parisuhdekursseilla ja keskusteluilloissa.
   – Monet sanovat, etteivät osallistu parisuhdeleireille ja vastaaviin tilaisuuksiin, koska heidän parisuhteessaan ei ole ongelmia. Tärkeää olisi kuitenkin hoitaa suhdetta jo ennen ongelmien syntymistä, Viljamaa muistuttaa.
   Kaikkein parasta hoitoa olisi huomioida kumppani arjen keskellä.
   – Toisinaan kiireiset pariskunnat järjestävät yhteistä aikaa esimerkiksi laittamalla lapset hoitoon ja tekemällä yhdessä jotakin erityistä. Sellaiset hetket voivat olla oikein hyvä asia, mutta vielä parempi olisi viettää aikaa yhdessä ihan muuten vain.
   – Yhteistä aikaa tarvitaan muuallakin kuin makuuhuoneen puolella. Säännöllinen kuulumisten vaihtaminen ja kiireetön yhdessä oleminen on hyvää parisuhteen hoitoa, Viljamaa toteaa.
   Vaikka perheasiain neuvottelukeskuksen suurimmat asiakasryhmät ovat 30–39-vuotiaat sekä 40–49-vuotiaat, kaiken ikäiset voivat tulla pyytämään keskusteluapua.
   – Meillä käy jonkun verran myös senioreita. Eläkkeelle jääminen on yksi sellainen elämänvaihe, jossa parisuhdekysymykset korostuvat.
   – Toisaalta olemme ainoita tahoja, jotka tarjoavat apua myös seurusteleville pariskunnille.
   Seurakuntien pyörittämä neuvottelukeskus ei rajaa asiakaskuntaansa taustan perusteella.
   – Meille saavat tulla kaikenlaiset pariskunnat. Lapsettomat, samaa sukupuolta olevat ja kirkosta eronneet ovat yhtä lailla tervetulleita, Viljamaa vakuuttaa.
   Hän arvioi, että monenlaiset parisuhteet hyötyvät samoista asioista.
   – Nykyään lapsen kasvatuksessa korostetaan kiireetöntä läsnä olemista. Samalla tavalla kiireetön oleminen on tärkeää myös parisuhteessa.
   – Toinen tärkeä asia on yhteinen arvopohja. Se vaikuttaa yllättävän moniin arkipäivän asioihin.
   – On hyvä muistaa, että toista ei voi muuttaa, mutta omaan käyttäytymiseen ja asenteisiin voi vaikuttaa. Toisinaan pitäisi katsoa itseään peilistä ja miettiä, mitä minä itse voin tehdä parisuhteen parantamiseksi.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 35/2013