Lauluja armosta, toivosta, oikeudesta ja vastuusta

30.10.13

Lauluja armosta, toivosta, oikeudesta ja vastuusta

Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyö täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Katso ihmistä -konserttikiertueella ovat mukana muun muassa Jaakko Löytty, Kari Haapala, Jukka Jyrä, Teppo Nuorva, Jouko Mäki-Lohiluoma, Mika Nuorva ja Pekka Kosonen, joiden körttihenkiset gospelkappaleet ovat tulleet tutuiksi neljän vuosikymmenen aikana.

Oulun kaupunginteatterissa sunnuntaina 3. marraskuuta pidettävässä konsertissa solisteina ovat Jaakko Löytty, Mika Nuorva ja Pekka Kosonen. Konsertissa on lisäksi muiden edellä mainittujen muusikoiden kappaleita.
   – Monet konserteissa kuultavista lauluista ovat ylittäneet herätysliikerajoja ja muodostuneet koko kirkon lauluiksi. Konserteissamme on runsaasti yhteislaulua, sanoo kiertuetta järjestämässä ollut Herättäjä-Yhdistyksen nuorisosihteeri Mika Nuorva.
   – Haluamme kerätä juhlavuotena yhteen niitä ihmisiä, jotka ovat olleet viimeisen 40 vuoden aikana jollakin tavalla nuorisotyömme piirissä. Ajattelimme näiden laulujen olevan tähän hyvä tapa. Kaikki muutkin ovat luonnollisesti tervetulleita konsertteihimme, Nuorva jatkaa.
   Itsekin gospelmuusikkona kunnostautunut Nuorva on yksi taustaorkesterin soittajista.
   Oulugospelin ohjelmistoon kuuluvan konsertin lauluissa on samaa sanomaa kuin herännäisyyden Siionin virsissä.
   – Molemmat pyrkivät herättämään ihmisiä ajattelemaan sydämensä avulla, eivätkä niinkään tarjoa valmiita patenttiratkaisuja. Molemmissa vältetään kovien totuuksien lausumista. Sekä körttigospelin laulut että Siionin virret ovat hengellisessä mielessä toivon lauluja, eivät uskonkappaleita.
   Useimmat juhlakonsertin esiintyjistä nousivat pinnalle 1970- ja 80-luvuilla. Nuorvan mukaan aika oli tuolloin otollinen körttihenkisen, yhteiskunnallisesti tiedostavan gospelmusiikin nousulle.
   – Silloin kirkossa mentiin yhteiskunnallisen protestilaululiikkeen jälkimainingeissa. Ilmapiiri ruokki hyviä tekstintekijöitä. Kaupallisuus oli vielä varsin tuntematon arvo.
   Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyön juhlavuoden teemoja ovat armo, toivo, oikeus ja vastuu, joita myös konserttikiertueella kuultavat kappaleet ilmentävät.
    – Haluamme juhlavuoden aikana lietsoa yhteistä pohdintaa siitä, mitä nämä sanat tarkoittavat käytännössä. Mielestäni asioiden nostaminen keskusteluun on yksi herätysliikkeiden tehtävistä. Herättäjä-Yhdistystähän onkin sanottu joskus keskustelunherättäjä-yhdistykseksi.

Oikea
lähimmäisyys

Nuorva toteaa, että 40 vuoden kuluessa yhteiskunta ja toimintaympäristö ovat muuttuneet.
   – Muutosta on tapahtunut esimerkiksi kansainvälistymisen ja globalisoitumisen myötä. Aikanaan puhuttiin rotusorrosta ja epäoikeudenmukaisuudesta kaukaisissa maissa. Nykyään tämäntyyppiset eriarvoisuuteen liittyvät asiat ovat meitä lähellä.
   – Paljon hyvää on tapahtunut, mutta paljon on vielä tehtävänä. Oikeudenmukaisuuteen ja eriarvoisuuteen liittyvät asiat ovat ajankohtaisia niin yhteiskunnassa kuin kirkossa. Meidän on mietittävä, millaisia lähimmäisiä me olemme.
   Nuorva toteaa, että juhlavuoden ja -kiertueen Katso ihmistä -otsikko ei ole saanut varsinaista kritiikkiä.
   – Muutaman kerran olen kuullut kuitenkin kysymyksen, miksei otsikkona ole Katso Kristusta. Mutta juuri tuota valitsemamme otsikko tarkoittaa. Nasaretin miehen tärkeimpänä sanomana oli oikea lähimmäisyys. Haluamme osaltamme muistuttaa siitä, että elämme täällä toisia ihmisiä varten.
   Herättäjä-Yhdistyksen nuorisotyössä korostetaan arjen vastuullista kristillisyyttä.
   – Toiminnassamme mukana olevat nuoret ovat yhteiskunnallisesti aika aktiivisia. Haluamme tuoda esiin yhteisvastuuta ja lähimmäisyyttä. Kristityn ei tule elää erillään maailmasta vaan aivan päinvastoin.

Kaupallisuus
lisääntynyt

Nuorvan mukaan 1990- ja 2000-luvuilla gospelissa ovat korostuneet kaupallisuus ja ulkomusiikilliset tekijät. Lisäksi herätyskristillisen gospelin asema on vahvistunut.
   – Uusia körttihenkisiä lauluntekijöitä ei ole juurikaan tullut viime aikoina. Toivottavasti juhlavuosi tuo tähän muutosta. Nykyinen kaarti on aika harmaantuvapartaista.
   Nuorva on ylipäätään huolissaan kaupallisuuden lisääntymisestä.
   – Kaupallisuuden lisäksi myös informaation määrä lisääntyy, suorastaan tulvii. Tuntuu että nykyään jopa rippikouluja on pakko mainostaa. Ainakin itsestä tuntuu, että mainostaminen sopii älyttömän huonosti kirkon sanomaan. Armoa, toivoa, oikeutta ja vastuuta ei haluaisi kaupallistaa.
   – Myönteistä muutosta on tapahtunut siinä, että nykyään hengellisistä asioista kertovat laulut pääsevät jonkin verran esiin sekulaarissa mediassa. Ainakin jos niistä kertoo maltillisesti.

JUHANA UNKURI

Artikkeli on osa lehteä 36/2013