Lukunurkka: Jumalan valtaama mies

16.10.13

Lukunurkka
 

Jumalan valtaama mies

Virsi 600 on suosituimpia virsiämme. Monet tietävät myös virren sanoittajan nimen ja muistavat hänen kuolemansa keskitysleirillä. Mutta useimmille Dietrich Bonhoefferin elämän ja ajattelun tuntemus on hyvin suppea.
   Eric Metaxasin kirjoittama elämäkerta on tarkka ja laaja selonteko Bonhoefferin elämästä ja uskosta. Lukija saa vaikutelman, että kaikki mahdolliset asiakirjat on tutkittu ja lähes kaikki kivet käännetty.
   Kirjasta huokuu sama henki kuin päähenkilön tekemästä virrestä: Bonhoefferin luottamus Jumalaan, joka on kaiken hyvän antaja. Tämän luottamuksensa hän säilytti läpi elämänsä, myös vankeudessa ja kuolemaan tuomittuna.
   Teos on raskasta ja vaikuttavaa luettavaa. Se on kuvaus natsismin kauheuksista ja kuvaus siitä, miten monet kristitytkin tekivät väärän valinnan ja suostuivat tottelemaan jumalatonta esivaltaa. Valtakunnankirkon pohjatilaa kuvaa, että sen pappien oli annettava uskollisuudenvala Adolf Hitlerille. Uskollisuus Jumalalle ei riittänyt. Tämä johti myös Raamatun riisumiseen niistä aineksista, joissa esimerkiksi juutalaisuuden merkitys oli vahva.
   Bonhoefferin näkemys oli toinen – ja hän oli löytänyt sen Raamatusta: Jumalaa on toteltava enemmän kuin ihmistä. Jokainen ihminen on Jumalan luoma, rodusta ja kansallisuudesta riippumatta.
   Dietrich Bonhoeffer tahtoi olla äänenä niille, joilla ei ollut ääntä. Hänen kristillinen vakaumuksensa ei voinut antaa periksi Hitlerin Saksan vääristyneelle ihmiskäsitykselle ja sen perusteella toteutetulle kauhistuttavalle vainolle.
   Bonhoeffer edusti uskoa, joka ei pakene maailmasta, vaan kestää maailmassa, loppuun asti. Hänen teologiansa mukaan Jumala ei ole kiinnostunut menestyksestä vaan kuuliaisuudesta – ja tässä kuuliaisuudessa Bonhoeffer pysyi.
   Elämäkerta on hyvän ja hurskaan miehen elämäkerta. Se on myös täynnä syvää hengellisyyttä ja toivossa elävää uskoa.

VEIJO KOIVULA

Artikkeli on osa lehteä 34/2013