Maata kiertelemässä: Ateistit haluavat auttaa pahoinpideltyä pastoria

30.10.13

Maata kiertelemässä

Ateistit haluavat auttaa pahoinpideltyä pastoria

Merkittävä chicagolainen ateisti haluaa auttaa ohiolaista pastoria, joka pahoinpideltiin kirkonmenojen jälkeen lokakuun lopussa.
   Herman Mehta pitää Ystävällinen ateisti -blogia ja on myös kirjoittanut kaksi kirjaa ateismista. Hän tarjoutui keräämään rahaa pastori Norman Hayesille, joka loukkaantui, kun erään seurakuntalaisen poikaystävä hyökkäsi pastorin kimppuun.
   Hyökkääjä Jamie Maxie, 28, kertoi poliisille, että hän tuli kirkkoon, jossa hänen tyttöystävänsä yritti saada hänet jälleen uskomaan Jumalaan. Se ei ollut otollista: Maxie kutsuu Facebook-sivullaan itseään militantiksi ateistiksi.
   Kun pastori Hayes kysyi tyttöystävältä tuntiko hän olonsa turvalliseksi Maxien kanssa, militantti ateisti raivostui ja alkoi hakata pastoria.
   Pastorin nenä murtui ja hän sai kasvoihinsa ruhjeita ja mustelmia.
   Ystävällinen ateisti Herman Mehta, lukion matematiikan opettaja, luki pahoinpitelystä netissä, ja kirjoitti siitä suosittuun blogiinsa.
   – Kuinka meidän pitäisi reagoida, kun ”militantti ateisti” pieksää pastorin, Mehta kysyi, ja vastasi itse kysymykseensä.
   Mehtan mukaan sopiva reaktio olisi kerätä rahaa uhrille.
   – Pastori joutui käymään läpi kovia. Mielestäni on kaunis ele sanoa, että meistä tuntuu kauhealta. Tämä ei olisi saanut tapahtua. Olemme alinomaa eri mieltä kristittyjen kanssa, mutta tällä tavalla ei pidä keskustella.
   Mehtan oli pakko reagoida myös siksi, että hakkaaja on syyllistynyt väkivaltaan ja seksirikoksiin. Hän luokittelee itsensä ateistisen yhteisön jäseneksi, mikä hirvittää Mehtaa.
   – Luin pahoinpitelijän Facebook-sivua. Hän pitää samanlaisista asioista kuin minä. Monet hänen Facebook-kaverinsa ovat myös minun kavereitani. Hän tukee ryhmiä, joita arvostan, Mehta päivittelee.
   Maxie ei ole Mehtan mukaan kuka tahansa heppu. Hän on jollain tavalla osa ateistien liikettä.
   – Se panee ajattelemaan, Mehta huomauttaa.
   Pastori Hayesin seurakunta ei ole kommentoinut julkiselle sanalle tapausta.
   Hayes ja hänen seurakuntansa eivät ole vastanneet Mehtan soittoihin. Mehtan mukaan ei ole harvinaista, että uskonnolliset ryhmät kieltäytyvät vastaanottamasta ateistien hyväntekeväisyyttä.
   Kun eteläcarolinalainen kirkko sotkettiin ateistisilla graffiteilla, Mehta keräsi bloginsa lukijoilta noin 3 000 dollaria eli runsaat 2 000 euroa vahinkojen korvaamiseksi. Paikallinen pastori kieltäytyi rahasta, joten Mehta lahjoitti sen naisten turvakodille lähellä kirkkoa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 36/2013