Maata kiertelemässä: Paavi saa kaimoja Italiassa

22.10.13

Maata kiertelemässä

Paavi saa kaimoja Italiassa

Paavi Franciscus valittiin tehtäväänsä seitsemän kuukautta sitten. Valinnan jälkeen suosituimmaksi vastasyntyneiden nimeksi Italiassa on jättiläishypyllä noussut Francesco, kertoo tuore tutkimus.
   Italian kielessä paavia kutsutaan Francescoksi, ei Franciscukseksi kuten Suomessa. Useissa muissakin maissa paavin nimi on käännetty omaan kieleen sopivaksi.
   Tutkimusta ohjannut professori Enzo Caffarelli Rooman Tor Vergata -yliopistosta on perehtynyt nimien alkuperään. Hänen mukaansa tutkimuksessa selvisi myös, että Italiassa on nimetty uudestaan katuja, aukioita ja puistoja paavin kaiman Franciscus Assisilaisen mukaan.
   Italiassa on yli 2 000 julkista tilaa, jotka kantavat Franciscuksen nimeä. Niistä 300 on nimetty tänä vuonna.
   Francesco on Caffarellin mukaan yleinen nimi Italiassa. Uuden paavin myötä nimi on tullut vieläkin suositummaksi.
   Caffarelli kertoo, että vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, ennen paavin valintaa, Francesco oli Roomassa toiseksi suosituin nimi Lorenzon jälkeen.
   Paavin valinnan jälkeen 13. maaliskuuta Francesco loikkasi tutkimuksen mukaan ykköseksi ja vahvistaa edelleen suosiotaan. Tutkimus ei sisällä Francesca-nimisiä tyttölapsia.
   Vuosittain noin 8 500 lasta on Italiassa nimetty Francescoksi. Luvun uskotaan nousevan rajusti tänä vuonna.
   – Nimi on suosituin tänä vuonna ja on ilmeistä, että se johtuu Jose Mario Bergogliosta, joka tunnetaan myös paavi Franciscuksena, Caffareli toteaa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 35/2013