Maata kiertelemässä: Tutkija: Roomalaiset keksivät Jeesuksen

16.10.13

Maata kiertelemässä
 

Tutkija: Roomalaiset keksivät Jeesuksen

Raamatuntutkijat kokoontuvat 19. lokakuuta Lontooseen kuuntelemaan amerikkalaista tutkijaa Joseph Atwillia, joka väittää, että roomalaiset aristokraatit keksivät Jeesus Nasaretilaisen
   Useimpien tutkijoiden mielestä Atwillin jo viime vuosikymmenellä esittämä teoria on vähintäänkin eriskummallinen.
   Tutkija väittää, että hän ei halua aiheuttaa kristityille harmia, mutta valveutuneiden kansalaisten on syytä tietää raaka totuus. Vain näin tiedostetaan, että hallitukset luovat vääriä historioita ja vääriä jumalia pitääkseen yllä sellaista järjestystä, joka on vastoin kansalaisten etuja
   Atwillin mukaan kristinusko oli Rooman hallituksen menetelmä rauhoittaa kansalaisia.
   – Juutalaiset lahkot odottivat soturimessiasta, mikä aiheutti jatkuvaa kuohuntaa. Roomalaiset kyllästyivät nujertamaan kapinat voimaa käyttämällä. He päättivät ryhtyä psykologiseen sodankäyntiin ja keksivät juutalaisille vaihtoehtoisen, rauhanomaisen uskonnon, Atwill selostaa.
   Näin kehitettiin tarina messiaasta, joka opetti kääntämään toisen posken ja antamaan keisarille sen mikä keisarille kuului. Atwill tutki juutalaisen historioitsijan Josefuksen Juutalaissodan historiaa.
   – Huomasin yhteneväisyyksiä Juutalaissodan ja Uuden testamentin välillä. Vaikka kristityt tutkijat huomasivat jo kauan sitten, että Jeesuksen muutamia vuosikymmeniä aikaisemmat profetiat tuntuvat toteutuvan Juutalaissodat-teoksessa, oli yhteneväisyyksiä muitakin.
    Uuden testamentin Jeesukseen liittyvät tapahtumat ja niiden maantieteelliset sijainnit näyttävät Atwillin mukaan noudattavan keisari Tituksen Palestiinan sotaretken tapahtumia, joista kerrotaan Juutalaisodassa.
   Havainto on Atwillin mukaan selvä todiste tietoisesta kaavasta: Jeesuksen keksitty elämäntarina pohjautuu roomalaisen keisarin elämänkertaan. Atwillin mukaan roomalaiset eivät halunneet jokamiehen huomaavan omituista juontaan: Sen sijaan he halusivat älykkään lukijan huomaavan tempun. Sivistynyt, johtavaan luokkaan kuuluva roomalainen luultavasti havaitsi kirjallisen pelin, joka oli meneillään. Yksi pelaajista oli kenties Josefus.
   Atwill lisää, että Rooman keisarit jättivät jälkipolville arvoituksen. Vastaus arvoitukseen on, että me, roomalaiset, keksimme Jeesus Kristuksen ja olemme ylpeitä siitä.
   Amerikkalainen teologi ja kirjailija Robert M. Price tyrmäsi Atwillin teorian jo tuoreeltaan vuonna 2006. Price huomauttaa, että Jeesuksen opetukset ovat niin systemaattisia, moniulotteisia ja täynnä hienoja painotuksia, ettei kukaan pysty keksimään niitä.
   – Mikään komitea ei luonut Matteuksen, Markuksen, Luukkaan ja Johanneksen evankeliumeita sekä Juutalaissodan historiaa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 34/2013