Pääkirjoitus: Lahjat käyttöön laulaen

9.10.13

Pääkirjoitus

Lahjat käyttöön laulaen

Alkusyksystä ideoimme toimituksessa juttua, jossa toimittaja kävisi eri kuorojen koelauluissa ja katsoisi, mihin kuoroon mahtuisi mukaan. Juttua tässä muodossa ei tullut – taisimme jänistää – mutta kuorojuttua kumminkin. Sitä tehdessä valkeni, kuinka valtava tarjonta erilaisia kuorokokoonpanoja Oulun ja lähialueen seurakunnissa on.
   Pikaisesti laskettuna Oulun seurakunnissa on ainakin 19 kuoroa aikuisille ja varttuneemmalle väelle, 7 kuoroa nuorille, nuorille aikuisille ja opiskelijoille, 8 kuoroa lapsille – ja päälle lasten musiikkikerhot, laulu- ja leikkiryhmät sekä ikäihmisten laulupiirit. Muissa Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakunnissa on yli 20 kuoroa tai lauluryhmää lisää. Limingassa muuten toimii yksi Suomen vanhimmista yhtäjaksoisesti toimineista kirkkokuoroista.
   Kuoroja löytyy suurten kirkkomusiikkiteosten ystäville ja kunnianhimoisille kuoroharrastajille; toisaalta osa kuoroista hyväksyy riveihinsä kaikki laulunhaluiset ilman koelaulantaa.
Kun seniorien laulupiirissä nautitaan laulamisesta vapaamuotoisissa lauluhetkissä ilman esiintymistilaisuuksia, osa kuoroista nimenomaan harjoittelee ohjelmistoa tiettyihin tilaisuuksiin projektiluonteisesti, ilman viikkoharjoituksia.
   Pari vuotta sitten tehdyssä väitöskirjassa tutkittiin Martti Lutherin musiikkiteologiaa.
Miikka E. Anttilan väitöskirjan mukaan musiikki edusti Lutherille syvälle koskettavaa, viatonta esteettistä nautintoa, joka samaistuu kokemukseen Jumalan hyvyydestä. Lutherin musiikkia käsittelevien kirjoitusten perusteella voi sanoa, että hän käsitti musiikin Jumalan lahjaksi.
   Anttilan mukaan musiikki voi olla Jumalan sanaa kirjoitetun ja puhutun sanan rinnalla. Väitöskirjan mukaan Lutherille eivät jumalallista musiikkia olleet yksinomaan virret ja muu jumalanpalvelusmusiikki.
Virsistä puheen ollen: Suomen kirkkomusiikkiliitto järjestää virsikisan aikuisille. Ilmoittautuminen on käynnissä. Ken uskaltautuu mukaan?

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 33/2013