Pekka Helin: Sankareita

9.10.13

Sinappia

Sankareita

Vuonna 1980 Gdañskin Leninin telakalla Puolassa syntyi liike, jolla oli merkittävä rooli kommunismin romahtamisessa. Työläiset linnoittautuivat telakalle ja vaativat yhteiskunnallisia uudistuksia.
   Työläisiä vastassa oli koko neuvostoimperiumi. Paineen on täytynyt olla valtava, sillä mitä tahansa saattoi tapahtua. Huhujen mukaan Neuvostoliiton sota-alukset lähestyivät rannikkoa.
   Telakkatyöläiset pitivät kuitenkin pintansa ja Puolan johto taipui uudistuksiin. Se oli uuden liikkeen, Solidaarisuuden riemuvoitto.
   Tavalliset miehet ja naiset osoittautuivat sankareiksi. Voimaa työläisille antoivat katoliset messut, joita telakalla pidettiin.
   Kaikki olisi voinut kuitenkin päättyä toisin. Silloin monille telakkatyöläisille olisi käynyt huonosti. Sankaruus olisi kenties tuhonnut heidät.
   Voiko tavallisilta ihmisiltä vaatia sankaruutta vai onko se poikkeusihmisten työtä? Olen usein pohtinut asiaa.
   Saksalainen pastori Dietrich Bonhoeffer oli poikkeus­ihminen. Hän osallistui Hitlerin vastaiseen salaliittoon vuonna 1944 ja passitettiin keskitysleirille, jossa hänet surmattiin.
   Bonhoeffer oli aikalaisten mukaan uskomattoman rohkea ihminen. Pitäisikö meidänkin olla sellaisia, kun olosuhteet siihen kutsuvat?
   Keskustelin kerran erään pastorin kanssa Bonhoefferista. Pastori tuntui ajattelevan, että Bonhoeffer riskeerasi turhaan henkensä. Pastori teki jopa klassisen kurkunleikkauseleen osoittaakseen kuinka rohkeiden ihmisten saattaa käydä.
   Saksalaisen kristityn Sophie Schollin kerrotaan olleen tavallinen opiskelijatyttö. Hän taisteli natsihallintoa vastaan Valkoisen ruusun -vastarintaliikkeessä, joka levitti Hitlerin vastaisia lehtisiä.
   Scholl jäi kiinni ja teloitettiin giljotiinilla vuonna 1943. Velvoittaako Schollin sankaruus meitä tavallisia ihmisiä vai oliko Scholl sittenkään tavallinen tyttö?
   Rauhan vallitessa on helppo vaatia suuria tekoja. Kun astutaan vainon aikaan, rohkeat puheet loppuvat ja ihmiset alistuvat. Vain muutama harva uskaltaa taistella vastaan.
   En suoraan sanoen tiedä, voiko tavallisilta ihmisiltä vaatia sankaruutta. Sen kuitenkin tiedän, että kuka tahansa voi joutua ratkaisun paikalle hyvinkin nopeasti ja yllättäen, suloisessa Suomessa.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 33/2013