Pekka Helin: Totella vai ei?

22.10.13

Totella vai ei?

Tuleeko kunnon kansalaisen aina noudattaa maan lakeja ja viranomaisten määräyksiä? Mielestäni ei. Joskus kansalaisen velvollisuus on nimenomaan rikkoja lakeja ja määräyksiä. Kyseessä on niin sanottu kansalaistottelemattomuus, jota on harjoitettu Suomessakin.
   Otetaanpa esimerkiksi natsi-Saksa, jossa monet lait olivat psykopatologisia, henkisesti sairaita. Olisiko Saksan kansalaisen pitänyt noudattaa maan lakeja ja kieltäytyä suojelemasta juutalaisia?
   Pitikö upseeriston välttämättä totella Führerin mielipuolisia käskyjä ja syöstä Saksa vuoteen nolla? Jos upseerit olisivat pitäneet pintansa, kymmenet miljoonat ihmiset eivät olisi kuolleet.
   Ihmiskunnan historia on täynnä esimerkkejä siitä mihin tolkuttomien lakien ja määräysten noudattaminen johtaa. Orjuuskin on ollut täysin laillista. Sitä on jopa perusteltu Raamatulla.
   Suomi on kohtalaisen kukoistava läntinen demokratia. Silti täälläkin on joskus syytä kansalaisottelemattomuuteen, etenkin kun sen hinta ei ole raskas kuten natsi-Saksassa.
   Suomessa tottelemattomuudesta saa rapsut. Natsi-Saksassa pääsi hirteen.
   Kansalaistottelemattomuuteen ei pidä kuitenkaan ryhtyä mitättömistä syistä. Jos hölmöjen lakien ja tyhmien määräysten tuoma vääryys on pieni, on parempi sietää sitä kuin ryhtyä järeään aseeseen, kansalaistottelemattomuuteen.
   Jos ihmiset harjoittavat kansalaistottelemattomuutta jokaisesta pienestä risauksesta, yleinen lainkuuliaisuus rapautuu. Sellaisesta ei koidu hyvää maallemme, jossa luottamus ihmisten ja eri yhteiskuntapiirien välillä on selvästi murenemassa.
   Kansalaiset eivät uskalla pian luottaa keneenkään, edes lähipiiriinsä. Siksi laillisuutta on pidettävä yllä.
   Voi myös kysyä onko kansalaistottelemattomuudella aina perustaa. Se mikä yhdestä on vääryys on toisesta oikein. Tämän pitäisi nostaa kynnystä aktivistitoimintaan, sillä kyse on suhteellisuudesta, asioista, joista ei aina ole varmaan totuutta.
   Jos vääryys on suuri, on syytä lakata tottelemasta. Tällainen vääryys voisi olla vaikkapa kansalaisten perusoikeuksien riisto, jollaisesta voi tapahtua Suomessakin. Todennäköistä se ei ole, mutta mahdollista.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 35/2013