Suosikkisananlaskuni

16.10.13

Suuosikkisananlaskuni

Palstalla Rauhan Tervehdyksen tilaajaseurakuntien työntekijät kertovat, mikä Raamatun sananlaskuista on heidän suosikkinsa ja miten he sitä tulkitsevat.

JOHANNA KEROLA
Diakoniatyöntekijä, Haukiputaan seurakunta

Sananl. 30:7-9 Kahta minä sinulta pyydän – niin kauan kuin elän, älä niitä kiellä: pidä minusta kaukana vilppi ja valhe, älä anna köyhyyttä, älä rikkauttakaan. Anna ruokaa sen verran kuin tarvitsen. Jos saan kovin paljon, saatan kieltää Jumalan ja kysyä mielessäni: ”Mikä on Herra?” Jos ylen määrin köyhdyn, saatan varastaa ja vannoa väärin, rikkoa Jumalani nimeä vastaan.

Mitä sananlasku tarkoittaa sinulle?
Sananlasku opettaa suhtautumista omistamiseen ja omaisuuteen. On hyvä, että viime aikoina on puhuttu kohtuullisuudesta, siitä että vähempikin riittää. Nykyään käytetään paljon aikaa työhön, että voidaan kustantaa kaikki mitä mieli tekee. Ehkä työnteossa ja palkan haalimisessa vähempikin riittäisi. Kaikilla ei ole sitä välttämättömintäkään ja kahtiajako lisääntyy.
   Nuorena mietin suhdetta rahaan, ja opiskelija-aikanani eräs pappi sanoi: ”Hankkikaa hyvä ammatti jossa on isot tulot, ja antakaa omastanne paljon.” Jos on paljon, voi myös auttaa paljon, eikä pelkästään rahallisesti.

Missä tilanteessa käyttäisit sananlaskua?
Olen käyttänyt sananlaskua vuoden 2012 Yhteisvastuukeräyksen hartauksissa, kun aiheena oli ylivelkaantuminen. Käyttäisin sananlaskua myös arvokeskusteluissa, haluaisin rohkaista ihmisiä oikeudenmukaiseen omaisuuden tasaamiseen.

RIKU SEILONEN

Artikkeli on osa lehteä 34/2013