Toisenlaiset kotikutsut auttamisen lähteenä

9.10.13

Toisenlaiset kotikutsut auttamisen lähteenä

Haukiputaan seurakunnassa kirkon ulkomaanavun yhdyshenkilönä toimiva Paula Mäkelä on kehittänyt Toisenlaiset kotikutsut kirkon ulkomaanprojektien varojenkeruuavuksi.
   Mäkelä järjestää vuosittain kirkon ulkomaanavun illan kotonaan, mutta konseptia käytetään varojen hankkimiseksi myös muualla Suomessa.
   Oivallus tällaiseen kristilliseen hyväntekeväisyystyöskentelyyn lähti liikkeelle ulkomaan­avun järjestämien koulutusten siivittämänä.
   Tiedon ei ole hyvä kulkea vain yhteen suuntaan, tuumi Mäkelä. Hän keksi aloittaa kotikutsuillat, jotta tieto uusista toiminnoista jalkautuisi.
   – Koska olemme kirkon ulkomaanavun ja seurakunnan välisenä linkkinä ja jotta koulutuksista olisi hyötyä, täytyy yhteyden toimia seurakuntaan, Mäkelä tuumi.
   Koekutsut järjestettiin elokuisena iltana omalla kotipihalla kutsuvieraiden arvioimana.
   Tilattu kuvamateriaali roikkui pyykkipojilla narulla. Kynttilät valaisivat hämärtyvää iltaa. Idea Tupperware-kutsujen tavaramyynnistä vaihtui varojen keruuseen ja ystävien tapaamiseen.
   Kutsut noudattavat Mäkelän kehittämää konseptia.
   Diakonia-lähetysilta avataan kertomalla avustuskohteista ja arpoja myymällä. Illan teologisesta puolesta vastaa neljättä kertaa iltaan osallistuva Haukiputaan seurakuntapastori Jari Flink.
   Hartaushetken puhe sopii teemaan, viikon pyhänä aiheena on Jeesus parantajamme.
   – Meidän tulisi toimia Jumalan kunniaksi lähimmäisen parhaaksi, Jumalan rakkauden kautta.
   Hartauden jälkeen seuraa koulutusosio ajankohtaisista kuulumisista sekä kirkon ulkomaanavun esittelyä.

Lokakuussa Guatemalaan

Mäkelä kertoo myös uudesta Guatemalan kohteesta, jonne hän on lähdössä lokakuussa pienen humanitaarisen avun ryhmän kanssa.
   Kahvihetken jälkeen ovat vuorossa arpajaiset, joiden tuotto menee lyhentämättömänä ulkomaan­avun tilille. Vaihtoehtoisesti voi ostaa ulkomaanavun kaupan tuotteita tai toisenlaisen lahjan, vaikkapa vuohen.
   Guatemalan tilanteesta näytetään elokuva ja pienet musiikkiesitykset värittävät tilaisuutta.
   Mäkelän virittämää ulkomaanavun Toisenlaiset kotikutsut -konseptia käytetään menestyksellisesti eri puolilla Suomea: viime vuonna kotikutsutoiminta, toisenlainen lahja ja tuotemyynti tuottivat yhteensä 300 000 euroa.
   Rahat kootaan tilille, josta varoja voidaan siirrellä sinne, missä apu on akuutein.

Kehitystyöstä pysyvään muutokseen

Kirkon ulkomaanavun kohteita on yli 30 maassa. Avustustoimintojen tavoitteena on toimia paikallisten ihmisten kanssa, jotta kehitysyhteistyöstä syntyisi pysyvä ja rakentava muutos.
   – Kirkon ulkomaanapu tekee työtä, jota mikään muu järjestö ei tee. Sen kohteena ovat näkymättömät ihmiset, sanoo Paula Mäkelä.
   Rahoitusta kohteisiin saadaan sekä julkiselta puolelta että lahjoituksin.
   Jari Flink näkee yhtymäkohtia seurakunnassa tehtävän diakoniatyön ja kirkon ulkomaanavun välillä.
   – Diakoniatyö kokonaisuudessaan on auttamistyötä Jeesuksen rakkauden kaksoiskäskyn ja Jumalan armon kautta, ihmisten luo menemistä.

PIRJO JUOTASNIEMI

Artikkeli on osa lehteä 33/2013