Agnostikkoillat eivät jatku ainakaan seurakuntien tiloissa

27.11.13

Agnostikkoillat eivät jatku ainakaan seurakuntien tiloissa

Paljon yleisöä ja huomiota keränneitä Agnostikkoiltoja ei enää saa järjestää Oulun seurakuntien tiloissa. Näin päättivät Oulun seurakuntien kirkkoherrat yhteisessä kokouksessaan.
   Agnostikkoillat pidettiin viime vuonna tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa Vanhassa pappilassa tuomiorovasti Matti Pikkaraisen luvalla.
   – Petyin siihen, miten illat toteutettiin, en niiden sisältöihin. Suunnitelma ja toteutus ovat kaksi eri asiaa. Olen tottunut siihen, että pidetään kiinni siitä, mitä sovitaan, Pikkarainen kommentoi Rauhan Tervehdykselle.
   Kotimaa24:n haastattelussa pastori Árpád Kovács kertoo esitelleensä kirjallista selvitystä uusien Agnostikkoiltojen tavoitteista kirkkoherrojen kokouksessa yhdessä Mikko Salmen kanssa.
   – Sanoimme, että voimme muuttaa otsikkoja vähemmän provokatiiviseksi ja olemme valmiita keskustelemaan sisällöstä teologisesti. Sanoin tosin myös, että en ole valmis käymään keskustelua arvovaltakysymysten pohjalta.
   – Minusta näytti, että kyse on siitä, että kuka tässä on kukkona tunkiolla eli enemmänkin arvovallasta. Eräs kirkkoherra sanoi suoraan, että me määräämme täällä eikä tuomiokapituli. Kapitulin päätöksessähän oltiin sillä linjalla, että keskustelua voi järjestää, mutta olisi mietittävä tarkemmin, millä tavalla asioita ilmaistaan, Kovács sanoo.
   Hän viittaa Agnostikkoilloista tuomiokapituliin tehtyihin kanteluihin ja niiden käsittelyyn.
   Kovács ihmettelee, ettei seurakuntia kirkon maksaville jäsenille avaavia iltoja tueta, vaikka ne keräsivät suuren yleisön.

Keskustelu jatkuu
kaikesta huolimatta

Vaikka Agnostikkoiltoja ei enää Oulun seurakuntien tiloissa järjestetä, on uskoa ja sen sisältöä pohtiville tulossa uusi mahdollisuus keskusteluun. Oulun tuomiokirkkoseurakunta järjestää tammi–maaliskuussa keskusteluiltojen sarjan, joka kantaa nimeä Onko järkeä uskoa?
   – Meillä pyöri kaksi vuotta raamattuluentojen sarja, joka on nyt loppunut. Tämä on sille jatkoa, sanoo Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Anna-Mari Heikkinen Kotimaa24:n haastattelussa.
   Heikkisen mukaan ajatus keskusteluilloista lähti siitä, että ihmiset pohtivat paljon uskoa ja sen sisältöä ja haluavat keskustella siitä. Keskusteluiltojen aiheita kysytäänkin seurakuntalaisilta itseltään. Ehdotuksia voi lähettää osoitteessa www.oulunseurakunnat.fi/keskustelusarja.

KOTIMAA24
KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 40/2013