Ateena saa ensimmäisen moskeijan liki 200 vuoteen

20.11.13

Kreikan valtio aikoo rakennuttaa Ateenaan moskeijan. Suunnitelma eteni viime viikolla, kun rakentajaksi valittiin tarjouskilvan jälkeen neljän kreikkalaisen rakennusfirman muodostama yhteenliittymä.
   Ateenassa ei ole ollut moskeijaa sitten vuoden 1832, jolloin kreikkalaiset saavuttivat itsenäisyyden turkkilaisvallasta.
   Moskeijan puute on herättänyt ihmisoikeusjärjestöissä arvostelua. Ateena on niiden harvojen Euroopan pääkaupunkien joukossa, joissa ei ole muslimien pyhättöä.
   Kreikan hallitus päätti maaliskuussa moskeijan rakentamisesta, mikä herätti monissa kansalaisissa suuttumusta. Kreikka kärsii pahasta talouskriisistä, joka on hajottanut kansakuntaa. Vihamielisyys siirtolaisia kohtaa kasvaa ja maan ortodoksinen kirkko on vahva.
   Äärioikeistolainen puolue Kultainen aamunkoitto on uhannut estää suunnitelman etenemisen. Eräs paikallisista piispoista on myös vienyt tapauksen maan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Piispa toivoo, että tuomioistuin kieltäisi rakennushankkeen.
   Rakennus maksaa runsaat 900 000 euroa. Rakennustyön arvellaan kestävän kuusi kuukautta.
Moskeijaa on puuhattu Ateenaan aikaisemminkin, mutta suunnitelmista on aina jouduttu luopumaan. Muslimien pyhättö aiottiin rakentaa vuoden 2004 olympialaisiin, mutta aikeesta ei tullut mitään. Erääseen tarjouskilpailuun taas ei saatu sopivia tarjouksia.
   Rakennustyön arvostelijat väittävät, että lähes miljoonan euron hintalappu on aivan liikaa maassa, joka elää ulkomaisen avun varassa. Kuusi vuotta kestänyt lama on suistanut työttömyyteen neljäsosan työvoimasta.
Kreikassa asuu lähes miljoona siirtolaista. Muslimeita yksin Ateenassa arvellaan olevan yli 200 000. He ovat tulleet muun muassa Pakistanista, Afganistanista ja Bangladeshista.
   Muslimit ovat kokoontuneet tilapäisissä moskeijoissa kuten vanhoissa autotalleissa tai varastohuoneissa. Muslimeita vastaan on hyökätty ja ainakin yksi moskeija on sytytetty tuleen.
   Suunnitellussa moskeijassa on tilaa noin 600 neliömetriä. Siinä ei ole minareettia.
   Rakennus aiotaan pystyttää käytöstä poistettuun laivastotukikohtaan. Alueen asukkaat ovat protestoineet moskeijaa vastaan äärioikeistolaisen Kansallinen rintama -liikkeen johdolla.

PEKKA HELIN

Lähde: WorldWide Religous News

Artikkeli on osa lehteä 39/2013