Hyvääkin löytyy, vaikka liitos otti koville

27.11.13

Hyvääkin löytyy, vaikka liitos otti koville

Oulunsalo on ollut vuoden alusta saakka osa Oulua ja Oulunsalon seurakunta on kuulunut Oulun seurakuntayhtymään. Prosessi koetaan seurakunnassa työlääksi ja monella suunnalla – etenkin hallinnossa – puhallellaan vielä pitkään muutosten kourissa.
   Pyysin seurakunnan virsilaulupiiriläisiä ja työntekijöitä kertomaan sekä hyviä että huonoja asioita, nyt kun kokemusta on jo melkein vuoden verran yhtymässä. Ongelmia oli ilmeisen helppo luetella, mutta hyvien asioiden listaa pitää monen pysähtyä ihan miettimään.
   – Ootappa, kyllä niitäkin varman löytyy…
   Oulunsalon vaikea tilakysymys, kun sekä seurakuntatalo, pappila että Umpimähkän leirikeskus ovat kokonaan tai osittain käyttökiellossa, osui yhteen saumaan liitoksen kanssa ja liitoksen piikkiin on mennyt mielissä sellaisiakin asioita, jotka eivät siihen välttämättä liity.
   Virsilaulupiirissä Keskipiirissä murehditaan, kuinka Oulunsalon vielä kaunis maaseutumainen tapa mennä melkein koko kylän voimalla hautajaisiin on tilakysymyksen vuoksi käynyt vaikeaksi. Vanhukset eivät pääse kirkolta kaupungissa vietettäviin muistotilaisuuksiin. Seurakuntatalon ja vanhan pappilan menetykset koetaan raskaina. Veroäyrin lasku Oulun yhteydessä tuo sentään vähän iloa, mutta monet asiat huolettavat.
   Virsilauluryhmä on kokoontunut 18 vuotta ja nykyään kokoonnutaan säännöllisesti Ensio ja Kerttu Piiraisen kodissa.
   – Kyllä meille sopii. mukava, kun tulee tyttöjä, Ensio naureskelee hyväntuulisesti.
Lämminhenkinen kodissa kokoontuminen on asia, josta Oulunsalon seurakuntalaisilla on opetettavaa oululaisille.

Yhteiset
käytännöt

Seurakunnan työntekijät kokevat yhtymän seurakuntien samat käytännöt yhtä aikaa sekä hyvinä että huonoina asioina. Monet työntekijät ovat ilahtuneita parantuneesta työterveyshuollosta, ilmaisesta uimahalli- ja kuntosalimahdollisuudesta ja muun muassa hieronnoista, joita saa muutaman vuodessa. Toisaalta muuttuvien tai huonosti toimivien tietokoneohjelmien aiheuttama tuskanhiki hakee vertaistaan.
   Hyviksi asioiksi mainitaan myös yhteiset koulutukset, mutkaton tilankäyttö muissa seurakunnissa ja lähetyssihteerien omatiimi. Huonoa on liian raskas koneisto, päätöksenteon monikerroksellisuus ja valtavat sähköpostimäärät. Kiinteistöasioiden siirtyminen leveämmille hartioille on myös selkeästi hyvä asia.
   Oulunsalon seurakunnan työntekijät ovat huolissaan kuitenkin siitä, vyöryvätkö muiden oululaisten työkäytännöt sellaisillekin alueilla, joissa omat työtavat tuntuvat pienen seurakunnan näkökulmasta paremmilta.
   Oulunsalossa esimerkiksi eri työalojen yhteistyö on mutkatonta ja luontevaa. Monia tapahtumia ovat järjestämässä kaikki yhdessä.

SATU KREIVI-PALOSAARI

Lue myös:

Adventtivesper, joulupolku ja Kauneimmat joululaulut valmistavat Oulunsalossa jouluun

Vanhusten luo kotikäynneille

RY:n tilat seurakuntalaisten käytössä Oulunsalossa

Artikkeli on osa lehteä 40/2013