Liminka etsii vapaaehtoisia vaikka päiväkotimummoiksi

13.11.13

Liminka etsii vapaaehtoisia vaikka päiväkotimummoiksi

Limingan seurakunnan diakoniatyöntekijä Marika Kamps etsii jatkuvasti uusia vapaaehtoisia seurakunnan toimintaan. Yksi osa Kampsin työtä on toimia vapaaehtoistyön koordinaattorina.
   – Eri työalat ilmoittavat minulle, minkälaisia vapaaehtoisia milloinkin tarvitaan. Pyyntöjä voi tulla myös seurakunnan ulkopuolelta. Tänä syksynä päiväkodeista on kyselty, löytyisikö meidän kauttamme päiväkodeissa vierailevia mummoja ja vaareja.
   Vapaaehtoisten tarve erilaisiin tehtäviin vaihtelee jatkuvasti. Joidenkin töiden kohdalla tekijöiden tarve on jatkuvaa.
   – Esimerkiksi ystävätoimintaan kaivataan koko ajan lisää ihmisiä, Kamps kertoo.
   Vapaaehtoiseksi haluava voi ottaa yhteyttä suoraan Kampsiin tai seurata ilmoittelua.
   – Olen huomannut, että ihmiset tulevat helpommin mukaan, kun pyydämme vapaaehtoisia johonkin tiettyyn tehtävään.
   Tietoa siitä, mihin tehtäviin erityisesti kaivataan tekijöitä, voi löytää Rauhan Tervehdyksestä Limingan seurakunnan ilmoituksista. Ajankohtaisen tiedon saa myös suoraan Marika Kampsilta puhelimen tai sähköpostin välityksellä.

Tehtävän voi
keksiä myös itse

Suurin osa vapaaehtoistehtävistä käy kenelle vain. Kamps kuitenkin keskustelee useimpien vapaaehtoiseksi ilmoittautuvien kanssa ja tarvittaessa perehdyttää henkilön tehtäväänsä.
   – Toisinaan lähden vapaaehtoisen tueksi kentälle. Olen esimerkiksi käynyt vapaaehtoisen päiväkotimummon kanssa päiväkodissa.
   Joihinkin tehtäviin, kuten lapsityön kerhoihin, ei voida välttämättä ottaa ketä tahansa vetäjäksi. Töitä löytyy kuitenkin varmasti kaikille. Tehtäviä on monenlaisia.
   – Esimerkiksi lähetyksen ruoka- ja leivontatoiminta on kaikille sopivaa työtä, jota voi tehdä kuka vain.
   – Ystävätoiminta puolestaan vaatii perehdytyksen. Ystäväksi ryhtyvä on seurana vanhukselle, yksinäiselle ihmiselle tai liikuntarajoitteiselle.
   Jos valmiista tarjonnasta ei löydy mieluisaa tehtävää, seurakunnalle voi myös ehdottaa uusia työmuotoja.
   – Joihinkin tehtäviin aloite on tullut vapaaehtoisilta itseltään. Olemme tänä syksynä aloittaneet käsitöistä innostuneiden äitien aloitteesta neulekahvilan.
   – Myös Cross-ilta ja Gospel Gym ovat seurakuntalaisten aloitteesta perustettuja toimintamuotoja.

Vapaaehtoistyö
vähentää yksinäisyyttä

Jokainen vapaaehtoinen voi itse arvioida, kuinka suuren työpanoksen haluaa lahjoittaa.
   Joissakin tapahtumissa on avustajia, jotka toimivat vapaaehtoisina vain sen yhden kerran vuodessa kun tapahtuma järjestetään. Toisaalta ystävätoimintaan voi osallistua kerran kuukaudessa ja joihinkin tehtäviin voi panostaa vaikka monta kertaa viikossa.
   – Jotkut haluavat ottaa useitakin tehtäviä hoitaakseen, toiset kokevat hyväksi tarjota työpanostaan silloin tällöin. Meille kyllä käy kaikki, Kamps vakuuttaa.
   Eri ihmisillä on erilaiset syyt innostua vapaaehtoistoiminnasta. Monet haluavat olla avuksi, toisille hengellinen tai moraalinen näkökulma on tärkeää. Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen tuo mukanaan myös mahdollisuuden uusien tuttavuuksien luomiseen.
   – Seurakunta järjestää vapaaehtoisille toimintaa kiitokseksi heidän työpanoksestaan, Kamps kertoo.
   – Tänä vuonna järjestämme aikuisille vapaaehtoisille kiitosjuhlan, jossa vapaaehtoiset saavat puolestaan olla passattavina. Tarjoamme ruokaa ja seurakunnan henkilökunta huolehtii juhlan ohjelmasta.

KAISA ANTTILA

Artikkeli on osa lehteä 38/2013