Maata kiertelemässä: Lou Reed sai jopa Vatikaanin reagoimaan

6.11.13

Maata kiertelemässä

Lou Reed sai jopa Vatikaanin reagoimaan

Vatikaanin popguru, kardinaali Gianfranco Ravasi toppuuttelee twitterviestiään, joka koski viime viikolla kuollutta yhdysvaltalaista lauluntekijää ja rocktähteä Lou Reedia. Kardinaalin mukaan hänen kunnianosoituksensa Reedille ei koskenut tämän huumeiden leimaamaa elämäntyyliä vaan musiikkia.
   Italialainen Ravasi on Vatikaanin kulttuurineuvoston johtaja. Hän lähetti viime viikon maanantaina twitterviestin, jossa oli osa Reedin vuonna 1972 julkaiseman laulun Perfect Day lyriikasta. Laulu on kulttiklassikko.
   Twitterviesti järkytti monia Vatikaanin tarkkailijoita, koska Reedin elämäntyyli oli erittäin provosoiva.
   Ravasi lähetti uuden viestin vain kuusi tuntia myöhemmin. Siinä hän ilmaisi, että hän ei hyväksy laulun viittauksia huumeisiin eikä Reedin elämäntyyliin.
   – Älkää pettäkö itseänne, Ravasi totesi. Hän viittasi myös uudessaan viestissään Perfect Day -laulun sanoihin: Niität mitä kylvät.
   Ravasia pidettiin kärkiehdokkaana, kun uusi paavi valittiin maaliskuussa. Kardinaali on herättänyt ennenkin hämminkiä lausunnoillaan. Tammikuussa hän kertoi ihailevansa ristiriitaisia tunteita herättänyttä rokkaria Amy Winehousea, joka kuoli alkoholimyrkytykseen 18 kuukautta aiemmin.
   – Kuuntelen Winehousea, jotta ymmärtäisin nuorisoa, kardinaali totesi hämmästyneille tarkkailijoille.
   Lou Reed on ollut Vatikaanin kanssa aiemminkin tekemisissä. Vuonna 2001 Reed esiintyi kirkollisessa juhlassa, jonka osallistujiin kuului muun muassa paavi Johannes Paavali II. Uskonnollinen media närkästyi taiteilijan lauluvalinnoista, joihin kuuluu muun muassa Perfect Day.
   Laulun sanoituksia on usein pidetty onnellisen parisuhteen kulkua kuvaavina, mitä on pidetty mahdollisena viittauksena Reedin suhteeseen Bettye Kronstadtin, hänen ensimmäinen vaimonsa kanssa tai viittauksena Reedin omiin ongelmiin hänen seksuaalisuutensa, huumeiden käyttönsä ja egonsa kanssa.
   Lou Reed tunnetaan The Velvet Undergroundin jäsenenä ja menestyksekkäänä sooloartistina. The Velvet Underground ei saavuttanut kaupallista menestystä aikanaan, mutta sillä on pysyvä sija yhtenä rockhistorian vaikutusvaltaisimmista yhtyeistä.
   Reed kirjoitti avoimesti muun muassa seksuaalisesta poikkeavuudesta, mikä oli 1960-luvun rock-kulttuurissa melko harvinaista.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 37/2013