Maata kiertelemässä: Vatikaani: ei naiskardinaaleja

13.11.13

Maata kiertelemässä

Vatikaani: ei naiskardinaaleja

Paavi Franciscus nimittää helmikuussa uusia kardinaaleja. Spekulaatioiden mukaan Franciscus nimittäisi ainakin kaksi naista kardinaaleiksi.
    Vatikaani torjuu kuitenkin spekulaatiot: nimitykset eivät ole realistinen mahdollisuus.
   Irlannin media kertoi jokin aika sitten, että Franciscus saattaa nimittää tehtävään irlantilaiset Linda Hoganin ja Mary McAleesen.
   Edellinen on dublinilaisen yliopiston Trinity Collagen ekumeniikan professori ja jälkimmäinen Irlannin entinen presidentti. Myös McAleese toiminut on Trinity Collagen professorina.
   Italian lehdistö on nostanut esiin myös kolmannen nimen: kongolaissyntyisen Cecile Kyengen, joka toimiin Italian integraatioministerinä. Kyenge on harras katolinen ja on valmistunut milanolaisesta katolisesta Pyhän Sydämen yliopistosta.
   Paavi Franciscus on tehnyt monia yllättäviä siirtoja tultuaan valituksi tehtäväänsä maaliskuussa.
   Hän on esittäytynyt naisten puolestapuhujaksi katolisessa kirkossa. Paavi kertoi kaksi kuukautta sitten julkisesti, ettei kirkko ole itsensä ilman naisia.
   – Neitsyt Maria on tärkeämpi kuin piispat, paavi totesi.
   Naisen nimittäminen kardinaaliksi olisi kuitenkin ennenkuulumatonta. Kirkko ei salli naisten toimivan diakoneina, pappeina tai piispoina.
   Vatikaanin pääpuhemies, pastori Federico Lombardo teki viime viikolla parhaansa tyynnyttääkseen spekulaatiot. Ne ovat hänen mukaansa täyttä roskaa.
   Lombardo kuitenkin myönsi, että nimitykset olisivat teologisesti ja teoreettisesti mahdollisia.
   Kardinaalin ei tarvitse olla vihitty papiksi. Naisen nimittäminen kardinaaliksi ei kuitenkaan ole edes kaukaisesti mahdollista.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 38/2013