Mitä kotiin kuuluu?

20.11.13

Vanhemmat asuvat vielä kotona – minun lapsuuskodissani, siellä mistä minäkin olen lähtenyt kauemmaksi asumaan.
   Ikääntyminen on tuonut heille monenlaista vaivaa. Joudumme sisaren kanssa miettimään, miten autamme heitä selviytymään kotona. Koti on kuitenkin heille vielä paras asumispaikka.
   Tämänkaltaisia ajatuksia moni joutuu miettimään. Nuorena on lähdetty kotoa, ensin opiskelemaan. Työpaikkakin on löytynyt kaukaa kotoa. Samoin puoliso, jonka kanssa on perustettu yhteinen koti. Elämä on kulkenut eteenpäin, omat lapset ovat kasvaneet. Lomilla ja joskus juhlapyhinä on vierailtu vanhempien luona.
   Erään vierailun aikana huomio kiinnittyi äidin käytökseen. Äiti unohti asioita, sanoja täytyi hakea ja tavaroita oli oudoissa paikoissa.
   Keskustelu isän kanssa vahvisti asian. Isä kertoi, että äidin muisti on heikentynyt jo pidemmän ajan kuluessa. Myös isän liikkuminen oli hankalaa ja kaikkia kotitöitä hän ei osannut tehdä. Oli siis tullut aika meidän lasten miettiä asioita uudelleen.
   Lapsista tai yhdestä heistä voi tulla etäomaishoitaja. Huoli ja vastuu läheisen selviämisestä tulevat jokapäiväiseksi. Oman perheen asioista huolehtimisen lisäksi vanhempien asiat vaativat runsaasti aikaa. Itsensä jakaminen moneen paikkaan ja ajan riittävyys tuovat haasteita jokapäiväiseen elämään.
   Koska etäomaishoitaja yleensä itse on edelleen työelämässä, hän tarvitsee joustamista myös työssä. Eteen tulee joskus tilanteita, jolloin täytyy voida lähteä hoitamaan asioita kesken työpäivän. Tästä syystä työpaikalla tulee miettiä etäomaishoidon ja työn yhteensovittamista. Kun työpaikalla tiedetään tilanne, se on helpompaa.
   Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset ry:n Vaihtopuoti-hankkeessa kehitetään toimintaa etäomaishoitajien avuksi.
Tervetuloa tutustumaan toimintaamme Omaishoitoa etäälle ja lähelle -messuille 28.11. kello 15–18 Oulun Diakonissalaitoksen Wegelius-saliin.
   Yhdessä etäomaishoitajien kanssa luomme toimintamuotoja, joilla etäomaishoitajien huolta ja taakkaa voidaan helpottaa.
   Samalla luodaan mahdollisuus vertaistukeen. Toisten samassa asemassa olevien kohtaaminen on monesti voimia antavaa.
   Mikäli tunnet olevasi etäomaishoitaja tai oma tilanteesi on tulossa sellaiseksi, ota yhteyttä. Oulun seudun omaishoitajat ja läheiset -yhdistys on juuri sinua varten.

Artikkeli on osa lehteä 39/2013