Pääkirjoitus: Kun materia ei tuokaan onnea vaan ahdistuksen

27.11.13

Pääkirjoitus

Kun materia ei tuokaan onnea vaan ahdistuksen

Marraskuun viimeinen perjantai on nimetty Älä osta mitään -päiväksi. Luonto-Liiton organisoimalla teemapäivällä meidät halutaan haastaa miettimään joka päivä tekemiämme kulutuspäätöksiä ja niiden vaikutuksia ympäristöön.
   Monelle onni on yhtä kuin uuden tavaran haltuun saaminen. Yhtä moni on huomannut omistamisen kääntöpuolen.
   Tavaraähkyyn on onneksi lääkkeitä. Esimerkiksi Luonto-Liiton ympäristöasiantuntija Leo Stranius neuvoo luopumaan vähintään kahdesta tavarasta aina, kun päästää kotiin yhden uuden.
   Helsinkiläinen Petri Luukkainen puolestaan lukitsi omaisuutensa varastoon, josta haki niitä yhden päivässä. Innoituksena oli amerikkalaismiehen aloittama ”sadan tavaran haaste” ja ideana karsia tavaramäärää, kunnes jäljellä ovat vain tarpeellisimmat ja rakkaimmat.
   Helsingin Sanomiin kotinsa tavarapaljoudesta jutun kirjoittanut Olli Sirén kuvaili raivaamista puhdistavaksi. Hän huomasi, että rankkaan tavaradieettiin pätee sama kuin ruokavalioonkin: ”Ei auta, että rysäyttää kerralla kaiken pois. Pitää myös oppia kuluttamaan oikein. ”
   Tämänvuotisen Älä osta mitään -päivän teema on krääsätön joulu.
   Talouden taantumasta huolimatta joululahjoihin ennakoidaan käytettävän tänä vuonna enemmän rahaa kuin viime vuonna. Isolle osalle suomalaisista joulun ykköstoive on kuitenkin kiireettömyys ja mahdollisuus viettää aikaa läheisten kanssa.
   Myös arkkipiispa Kari Mäkinen muistutti vastikään, että joulu ei ole suoritus eikä sen arvoa mitata kulutuksella: ”Monenlaiset elämän vaikeudet saattavat tiivistyä juhla-aikana, mutta on tärkeää, että joulun vietto ei olisi suoritus. On hienoa, jos ihmisillä on mahdollisuus muistaa toisiaan lahjoilla, mutta joulun arvoa ei mitata kulutusmittareilla. Monelle syvin toive on saada olla rauhassa ja levätä.”

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 40/2013