Seurakunta tuli kansaa lähelle

6.11.13

Seurakunta tuli kansaa lähelle

Karjasillan seurakunnan diakoniatiimi tarjosi maanantaina ohikulkijoille paistettua grillimakkaraa ja mehua Kaakkurin K-citymarketin luona.
   Vaikka päivä oli tuulinen ja jäätävä, useimmat ohikulkijat pysähtyivät mielellään seurakunnan kojulle nauttimaan K-citymarketin lahjoittamista antimista.
   Juha Huotari nautti ensimmäisten joukossa makkaransa ja mehunsa. Hän on vakituinen vieras Pyhän Andreaan kirkolla Kaakkurissa. Usein mukana ovat 8- ja kymmenvuotiaat tyttäret, jotka saavat oppia kristinuskon perusarvoja.
   – Messussa käynti rauhoittaa, kun elämä on niin hektistä, Huotari sanoo. Hän tuumii, että yhteiskunnalta ovat perusarvot hukassa, kaikilla tasoilla.
   Seurakunnan makkaratempauksesta Huotari sanoi lukeneensa Rauhan Tervehdyksestä.
   Matti Rauhala pistäytyi ostamaan kalanpurkitustarpeita muikkuja varten.
   Rauhala oli maanantaina vapaalla. Suunnitelmissa oli lisäksi viedä peräkärryllinen puunlehtiä kaatopaikalle ja leikkiä lapsenlapsen kanssa.
   Kirkon tulo sinne missä ihmiset liikkuvat sai mieheltä kiitosta. Näin tehdään toimintaa näkyväksi.
   Ville Säynäjäkankaalle kirkko ei merkitse paljoa. Hänestä seurakunnan jalkautuminen on kuitenkin ihan mukava juttu. Se tuo seurakunnan lähemmäksi tavallista ihmistä, joka käy kirkossa vain häissä ja hautajaisissa.

Diakoniatyö ihmisten luo

Diakoniatyöntekijät porisuttivat ohikulkevia spontaanisti ja luontevasti. Kun ihmisiä lähestyy ystävällisesti, leppoisa sanailu alkaa kuin itsestään.
   Karjasillan seurakunnan johtavan diakoniaviranhaltijan Nina Niemelän mukaan diakoniatyöntekijät jalkautuvat ihmisten pariin kohdatakseen myös niitä seurakuntalaisia, jotka eivät ehkä itse hakeutuisi seurakunnan toimintoihin.
   Jalkautumisia aiotaan lisätä. Seurakunnassa kaavaillaan, että ensi vuonna diakoniatyöntekijät näkyvät eri alueilla vaikkapa asukastuvissa ja kauppojen auloissa, jotka ovat luontevia paikkoja kohdata ihmisiä.
   Niemelä kertoo, että monet seurakunnan diakoniatyön asiakkaat kokevat yhteiskunnan taloudellisen tilanteen vuoksi pelkoa ja uhkaa. Työtä ja opiskelupaikkoja on vaikea saada.
   – En puhuisi kuitenkaan toivottomuudesta. Kun tulee pettymyksiä, kannamme niitä asiakkaiden rinnalla.
   Niemelän mukaan valtaosalla suomalaisista menee hyvin. Diakoniatyön luonteesta johtuen asiakkaita ovat juuri ne ihmiset, joilla on enemmän vaikeuksia kuin valtaväestöllä.
   Vaikeuksista ei tule syyttää yksilöitä, sillä tukalaan tilanteeseen saattaa syöstä vaikkapa vakava sairastuminen.
   Karjasillan seurakunnassa, kuten koko maassa, diakonian kotikäyntien määrä on hiljalleen laskenut. Niemelän mukaan seurakunnan diakoniatyön tarjoama pitkäaikainen keskusteluapu on sen sijaan lisääntynyt.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 37/2013