Sylvian joululaulu itkettää metalliversionakin

13.11.13

Sylvian joululaulu itkettää metalliversionakin

Joululauluissa meillä kaikilla on mieletön nostalgiapaine sieltä lapsuuden jouluista – toisilla huonompi, toisilla parempi – mutta niiden mukanaan tuoma tunnelataus on joka tapauksessa omanlaisensa, tietää Marco Hietala.
   Nightwishistä ja monesta muustakin kokoonpanosta tuttu basisti-laulaja on mukana yhdeksättä kertaa järjestettävällä Raskasta joulua -kiertueella.
   Tällä kertaa kiertueella on mukana myös Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut.
   Tuottaja Erkka Korhosen perustama Raskasta joulua -projekti esittää ”sinfonista rockmusiikkia”, perinteisiä ja tunnettuja joululauluja metalliversioina.

Mahtipontista ja
mollivoittoista

Kiertueen yli 20 konserttia on lavastettu ja tuotettu nimenomaan konserttisaleja silmällä pitäen. Marco Hietalan lisäksi mukana on monta muutakin suomalaisen metallimusiikin kärkinimeä.
   – Metallimusiikki on mahtipontista, suomalainen joululauluperinne taas hyvin mollivoittoista. Tuloksena on mahtipontinen ja iso hyvän mielen show, Hietala kuvailee.
   Hietalan mukaan palaute on ollut suurimmaksi osaksi hyvää.
   – On tietysti niitä, joiden mielestä meidän laulut on rikkirevitty ja väärin kokoon pantu, mutta kyllä ne ovat myös tuoneet monelle hyvää mieltä. Esimerkiksi Sylvian joululaulu maanpakoisessa kaihossaan – kun keikoilla näkee ihmisten kyynelehtivän sitä esitettäessä, niin kyllä siinä on selvästi puhdistavaa ja hyvää tunnelatausta.
   Mikä sitten on Marcon omasta mielestä se kaunein joululaulu?
   – Oi, oi, tuo on paha! Sylvian joululaulu on tietysti hyvä, olen laulanut sitä keikoilla. Kyllä mä tykkään siitä kovasti.
   – Varpunen jouluaamuna on hyvä omassa arkaaisessa suomalaisessa katsantokannassaan. Sekin on sellainen synkeä, mutta mä olen tällainen mollivoittoinen hevimies.
   – Keikoilla olen tykännyt Pienestä rumpalista ja Me käymme joulunviettohon -laulusta; ne ovat hyviä duuripohjaisia versioita keikoille.

Maailmassa ei
asioita jaeta tasan

Marco Hietala sanoo itse viettävänsä hyvin traditionaalia perhejoulua.
   – Tärkeää ovat omat lapset ja niiden ilo. Jos jouluna tulee kännykkään viestejä, en vastaa niihin. Pysyttelen pitkälti perheen parissa, kuten aikoinaan lapsena omien vanhempien kanssa, ja keskityn vain rauhaisaan olemiseen.
   Tänä jouluna Raskasta joulua -kiertueella näkyy Suomen Lähetysseuran Kauneimmat joululaulut -kampanja, joka kerää varoja kehitysmaiden vammaisten lasten hyväksi.
   Marcosta se on oikein hyvä lahjoituskohde.
   – Maailmaa paljon kiertäneenä olen myös nähnyt paljon. Maailma on sellainen paikka, että täällä ei jaeta asioita tasan. Jos tämä yhteistyö houkuttelee enemmän omaavia ihmisiä antamaan edes vähän, niin kyllä se on aina hyväksi, Marco tuumii.
   Kirkoissa kauneimpia joululauluja laulaville Hietalalla on terveiset:
   – Laulakaa edelleen, ne on hyviä biisejä.

Kauneimmat Joululaulut ja Raskasta joulua yhteistyöhön

On vaikuttavaa tavata ihmisiä, jotka kertovat kuinka Raskasta joulua -konsertti on heidän tärkein jouluperinteensä ja kuinka se on tuonut joulun takaisin heidän elämäänsä.
   Näin sanoo tuottaja Erkka Korhonen, joka sai idea ”raskaista joululauluista” jouluna 2003, saatuaan lahjaksi raskasta rokkia ja joululauluja yhdistävän levyn.
   Korhoselle tuli mieleen, että suomalaisessa joululauluperinteessä on upeita kappaleita, jotka voisivat toimia samantyyppisellä käsittelyllä.
   – Tämä projekti osoittaa, kuinka hienoja ja monipuolisia sävellyksiä monet joululaulut ovat. Ne taipuvat erittäin luontevasti raskaaksi rokiksi menettämättä syvintä olemustaan.
   Raskasta joulua -projekti esittää ”sinfonista rockmusiikkia” eli perinteisiä ja tunnettuja joululauluja metalliversioina.
   Raskasta joulua -kiertue starttaa marraskuun puolivälissä jo yhdeksännen kerran.
   Marraskuun alussa ilmestyi myös jo kolmas Raskasta joulua -albumi.
   Raskasta joulua on kuvannut myös musiikkivideon, jolla on mukana yhteensä 16 artistia. Videoitu kappale on Pekka Simojoen Tulkoon joulu. Videon voi käydä katsomassa Raskaan joulun verkkosivuilla.
   Kauneimmat joululaulut on Suomen Lähetysseuran 40 vuotta sitten yhdessä ev.lut. seurakuntien kanssa aloittama yhteislaulutapahtuma, jossa suomalaiset täyttävät kirkot ensimmäiseen adventin ja loppiaisen välillä ja laulavat rakkaimpia joululauluja. Lähetysseura painattaa tilaisuuksia varten Kauneimmat Joululaulut -lauluvihkon.
   Tilaisuuksissa kerätään kolehti Suomen Lähetysseuran ulkomaiseen työhön.
   Raskasta joulua -kiertueella kulkee mukana Kauneimpien joululaulujen keräyslipas, jonka avulla tummemmista tulkinnoista nauttiva musiikkivieras voi tehdä hyvää.
   Kiertue pysähtyy 30.11. Madetojan salissa Oulussa. Tulkintojaan Oulussa esittävät Nightwishin Marco Hietala, Sonata Arctican Tony Kakko, Charonin JP Leppäluoto ja Thunderstonen Pasi Rantanen.

KIRSI ELO

Artikkeli on osa lehteä 38/2013