Tyrnävän seurakunnasta syntyy tarinakirja

27.11.13

Tyrnävän seurakunnasta syntyy tarinakirja

Alasaarelan professoriveljeksiä Eskoa ja Erkkiä on puraissut historiakärpänen ja Tyrnävä-fanitus. Sen yhtenä ilmentymänä parivaljakko toimittaa kirkkoherra Timo Liikasen ja Kyllikki Matinollin kanssa Tyrnävän seurakunnalle teoksen, jossa seurakuntalaiset muistelevat vaikkapa kirkkoherroja, pappilan elämää ja muita noteeraamisen arvoisia asioita.
   Veljekset asuivat lapsuutensa ja nuoruutensa Tyrnävän Korvessa ja ovat käyneet keskikoulunsa Tyrnävällä. He ovat toimittaneet Muistojen tulva -kirjasarjaa, jossa kuntalaiset kertovat kokemuksistaan. Seurakunnan tarinakirja on sarjan kuudes osa.
   Kirjasarjassa muistojaan on tilittänyt noin 170 tyrnäväläistä. Heidän ja muidenkin nykyisten ja entisten tyrnäväläisten toivotaan lähettävän muistojaan ja niihin liittyviä valokuvia uuteen kirjaan.
   Veljekset toivovat valokuvia, jotka voidaan painaa suurikokoisina. Edellisissäkin kirjoissa käytettiin kuvia joka aukeamalla.

Seurakunta
täyttää 125 vuotta

Pyyntö kirjasta tuli kirkkoherra Timo Liikaselta lokakuun alussa.
   – Seurakunta täyttää ensi vuonna 125 vuotta. Halusimme katsoa jollain tavalla menneisyyteen. Päästämme tarinakirjassa seurakuntalaiset ääneen, Liikanen toteaa.
   Liikasen mukaan seurakunnasta valmistui historiateos vuonna 1989, jolloin seurakunta täytti 100 vuotta. Nyt ei historiateokselle ollut tarvetta.
   – Joitakin viestejä on jo tullut. Ihmiset ovat noteeranneet tarinakirjan varsinkin, kun siitä oli juttu Rantalakeus-lehdessä, Liikanen kertoo.
   Liikasen mukaan kirjassa saa olla muistoja erilaisista seurakuntaan ja kirkkoon liittyvistä asioista ja tilanteista.

Muistojen
prosessi liikkeelle

Veljekset kertovat, että teoksesta tehdään ensin ”väliversio”, joka julkaistaan joulun tienoilla sähköisenä. Väliversion toivotaan houkuttelevan muitakin muistelijoita tuomaan esille antiaan. Varsinainen paperikirja painetaan myöhemmin.
   – Näin saadaan muistojen prosessi liikkeelle, Esko Alasaarela toivoo.
   – Jotain ehkä tietäisin, olinhan siellä minäkin, Erkki Alasaarela kuvaa toivottua prosessia.
   Olennaista kirjanteossa on Erkin mukaan ihmisten kohtaaminen. Veljekset saattavat muun muassa pitää muisteluillan, jollaisesta heillä on hyvää kokemusta.
   Veljekset ovat myös koputelleet outojakin ovia ja pyytäneet ihmisiä yhteistyöhön.

Hyvän
mielen kirjoja

Eskon mukaan heidän teoksensa ovat hyvän olon kirjoja. Lukijoiden mieltä ei haluta pahoittaa, joten ikävät osat jutuista leikataan pois.
   Ihmiset ovat kirjoittaneet itsestään hassujakin tarinoita ja nauraneet itselleen. Toisia ihmisiä ei kuitenkaan saa asettaa naurunalaisiksi.
   Esko ja Erkki kirjoittavat jotkut osuudet itse. Esimerkiksi ensimmäisen kirkon rakentaminen on fiktiivinen tarina, jonka pohjana on faktatietoa. Tarina kertoo vuodesta 1614, jolloin isännät istuvat Härmän pirtissä suunnittelemassa Tyrnävälle kirkkoa.

Kirkkoherrojen
aikaan

Kirjan kehys rakennetaan kirkkoherrojen ja heidän virkakausiensa varaan.
   Valmistuvaan kirjaan haastatellaan entistä kirkkoherraa Jaakko Kaltakaria. Kirkkoherra Lauri Mustakallion poika, professori Hannu Mustakallio kirjoittaa isästään ja lapsuudestaan Tyrnävällä. Myös Jorma Kiviranta ja Leila Ikonen kirjoittavat muisteluksen omasta ajastaan.
Lauri Mustakallion kerrotaan menneen kerran Roustin rantaan uimaan. Lieko ollut iso koko vai iso ego, joka aiheutti sen, että Tyrnävänjoen pinnan väitettiin nousseen kymmenen senttiä?
Lauri Mustakallio oli 29-vuotias tullessaan kirkkoherraksi. Niin olivat myös Jaakko Kaltakari ja nykyinen kirkkoherra Timo Liikanen. Jorma Kiviranta lipsahti säännöstä, sillä hän oli jo 30-vuotias. Kirkkoherroja on ollut toki muitakin, mutta heistä voi lukea kirjasta.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 40/2013