Uusi hautamuistomerkkiohjeistus antaa enemmän valinnanvaraa

6.11.13

Uusi hautamuistomerkkiohjeistus antaa enemmän valinnanvaraa

Oulun seurakuntayhtymässä otettiin marraskuun alussa uusi hautamuistomerkkiohjeistus. Se korvaa kaikki aikaisemmat Oulun seurakuntayhtymän hautausmailla käytössä olleet muistomerkkien hyväksymiseen liittyvät ohjeet ja käytännöt.
   Yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Pauli Niemelän mukaan uuden ohjeistuksen taustalla on tarve yhtenäistää hautausmaiden erilaiset ohjeistukset.
   Näkyvin muutos uudessa ohjeistuksessa liittyy hautamuistomerkin kokoon.
   Muistomerkin taulupinta-alan enimmäiskooksi on määritelty esimerkiksi 1 metrin levyisellä haudalla 5 000 neliösenttimetriä. Taulupinta-alalla tarkoitetaan muistomerkin etupuolen pinta-alaa.
   – Hautamuistomerkin leveys ja korkeus voivat vaihdella, kunhan taulupinta-alan enimmäismäärä ei ylity.
   – Pienempiäkin muistomerkkejä voi toki edelleen olla, kertoo Oulun seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Tuomo Vuontisjärvi.
   Hän toteaa, että uusi ohjeistus antaa mahdollisuuden monipuolisempiin ja persoonallisempiin hautamuistomerkkeihin.
   – Ennen hautakivet olivat yleisesti neliskanttisia, mutta muotokieli on muuttunut monimuotoisemmaksi.
   Perinteinen hautakivi arkkuhaudalla on kooltaan noin 60 x 80 senttimetriä. Uuden ohjeistuksen ansiosta muistomerkin muodon voi valita vapaammin, ja suunnitella voi jopa 110 senttimetriä korkeita, kapeampia muistomerkkejä.
   Jokaisesta uudesta hautamuistomerkistä tulee tehdä suunnitelma, joka hyväksytetään hautaustoimen päälliköllä.
   – Yleensä suunnitelmat tulevat minulle suoraan kiviveistämöistä tai hautaustoimistoilta. Niillä on uusi ohjeistus tiedossa, joten ne pystyvät suunnittelemaan muistomerkit niin, että ne pysyvät sallituissa mitoissa.
   Hautamuistomerkkiohjeistus, jonka lopussa on myös suunnitelmalomake, löytyy Oulun seurakuntien nettisivuilta osoitteesta www.oulunseurakunnat.fi/hautauspalvelut.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 37/2013