Kartta: Oulun kaupunki

Uusia jouluperinteitä uudelle Oululle

20.11.13

Oulussa järjestetään marraskuun viimeisenä päivänä aivan uudenlainen joulumusiikkitapahtuma.

Oulun kaupunginteatterilta lähtee liikkeelle lyhtykulkue, joka huipentuu suureen Hoosianna-juhlaan Oulun tuomiokirkon edustalla. Kulkueen reitti näkyy ylhäällä olevassa kartassa. Kulkueen matkan varrella on kuoroja, jotka laulavat kaikille tuttuja jouluisia lauluja. Kulkue kasvaa edetessään, sillä kuorot liittyvät siihen mukaan.
   – Kulkue itsessään ei laula, vaan kohtaa matkansa varrella musiikkiesityksiä, kertoo Oulun hiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntasihteeri Raimo Paaso.
  Hän kertoo, että tapahtuman pohjana on samana iltana pidettävät seiminäyttelyn avajaiset kaupunginteatterilla.
   – Lyhtykulkue lähtee liikkeelle avajaisten jälkeen. Kulkuetta johdattaa avajaisissa esiintynyt poikakuoro.
   Kaikilla kuorolaisilla, joita on yhteensä yli neljäsataa, on lyhdyt. Myös ylimääräisiä lyhtyjä on varattu jonkin verran. Ne jaetaan satunnaisesti yleisön joukkoon.
   Paaso toivoo, että ihmiset tulisivat mukaan heti kulkueen alusta.
   – Esiintymässä on 17 erilaista musiikkiryhmää, joten kuulemme monenlaista laulua. Siinä on aika hyvä läpileikkaus oululaiseen kuoromusiikkiin.

Juhla vaikuttaa
liikennejärjestelyihin

Kulkue etenee tuomiokirkolle Rotuaarin kautta.
   Neljäsataa kuorolaista ja yleisö lyhtyineen on vaikuttava näky pimenevässä illassa. Joukko tarvitsee myös melkoisesti tilaa, joten Oulun hiippakunnan tuomiokapituli on anonut Oulun kaupungilta lupaa sulkea tuomiokirkon edestä kulkevan osuuden Kirkkokatua.
   – Rotuaarilta Kirkkokatua pitkin tuomiokirkolle on tarkoitus kulkea poliisisaattueessa. Apuna on myös vapaaehtoisia liikenteenohjaajia.
   – Olemme myös järjestäneet paikalle äänentoiston, jotta kaikki kuulevat, mitä juhlan ytimessä tapahtuu.
Hoosianna-juhla tuomiokirkon edustalla alkaa oululaisen Leevi Madetojan säveltämällä Arkihuolesi kaikki heitä -laululla, johon osallistuvat niin kuorot kuin yleisökin.
   – Juhlassa kaikki musiikki on ennestään tuttua, sellaista, jonka kaikki osaavat, Paaso kertoo.
   Lisäksi juhlassa on puhallinmusiikkia Viventin esittämänä, Raamatun tekstejä sekä yhteislauluna Maa on niin kaunis.
   Päävastuussa tapahtumasta on Oulun hiippakunnan tuomiokapituli. Järjestelyissä ovat mukana myös Oulun tuomiokirkkoseurakunta sekä Oulun kaupunki.

KATJA KIISKINEN

Lyhtykulkue lähtee Oulun kaupunginteatterin edestä lauantaina 30.11. kello 17.30 ja suuntaa Oulun tuomiokirkon edustalle, jossa on Hoosianna-juhla kello 18–18.30.

Artikkeli on osa lehteä 39/2013