Laulu kantaa yli kielirajojen

18.12.13

Laulu kantaa yli kielirajojen

Oululaisen Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoron laulajat, kuoronjohtaja sekä kuorotoimintaa tukevan kannatusyhdistyksen äidit ja isät puhkuvat intoa: tuoreessa muistissa on onnistunut kuoromatka Ruotsiin ja uuden ystävyyskuoron kanssa on jo sovittu vastavierailu kevääksi.
   Yhteistyö naapurimaan laulajien kanssa juontaa juurensa Pyhän Tuomaan kuoron johtajan omaan kuoroharrastukseen: yhteistyökuoron löysi Anu Arvola-Greus, joka kulkee Ruotsissa Erik Westbergs Vokalensemblen harjoituksissa jo seitsemättä vuotta.
   – Olen kuoroharrastuksen kautta tutustunut sikäläisiin ihmisiin. Ewa Edströmin kanssa juttelimme kerran lapsikuoroasioista ja totesimme, että meillä molemmilla on lapsikuoro.
   – Kun itselläni oli jo pitkään ollut mielessä etsiä yhteistyökuoro, ryhdyimme sähköpostikirjenvaihtoon, Arvola-Greus kertaa.

Pienimmätkin
lauloivat ruotsiksi

Edströmin ja Arvola-Greusin kuorot harjoittelivat ohjelmistoa tahoillaan: Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoro Oulussa ja Infjärdens Mellanstadiekör Piteåssa, 50 kilometriä Luulajasta etelään.
   Yhteinen kuoroviikonloppu toteutui isänpäiväviikonloppuna Piteåssa. Sinne 20 oululaista 7–18-vuotiasta kuorolaista, kymmenen huoltajaa ja kuoronjohtaja hurauttivat vajaassa viidessä tunnissa.
   – Vieraana oli kiva olla, kun kaikki oli hyvin järjestettyä, Arvola-Greus sanoo.
   – Kaikkia vähän jännitti, miten lapset ja nuoret pääsevät tutustumisen alkuun, mutta kaikki sujui mainiosti.
   Harjoituksissa yhteisenä työkielenä oli englanti ja kuororeissulla pienimmätkin oululaislaulajat esittivät muutamia lauluja ruotsiksi.
   Samoin ruotsalaiset olivat opetelleet joitakin kappaleita suomeksi. Paikallinen kuoro oli harjoitellut muun muassa Pekka Simojoen Pyhiinvaeltajan laulun.
   – Ruotsalaisten ohjelmistossa oli tosi kivoja lauluja, joista sain nuotit mukaani. Kappaleisiin saadaan suomenkieliset käännökset, Arvola-Greus kertoo.
   Kuorot pitivät yhden konsertin ja avustivat messussa.

Vastavierailu
luvassa keväällä

Esiintymiset ovat aina kohokohtia, mutta tällä kertaa esiintymisiin valmistautuminenkin oli ehkä tavanomaista hohdokkaampaa.
   – Tutuissa ympyröissä harjoittelu voi joskus tuntua ”ruisleivältä”. Nyt kahden maan yhteistyö, uudet laulut ja uudet laulajat toivat harjoitteluun valtavan latauksen, minkä mukana olleet aikuisetkin huomasivat.
   Mukavan viikonlopun aikana kävi selväksi, että yhteistyötä Oulu–Piteå halutaan jatkaa. Vastavierailun ajankohta lyötiinkin jo lukkoon: ruotsalaisvieraita on odotettavissa toukokuun ensimmäisenä viikonloppuna 2.–4. toukokuuta.
   Kirkko, majoitus- sekä harjoitustilat on jo varattu.
   Tapaamisen kaava on sama kuin Piteåssa: saapuminen perjantaina, harjoitukset ja konsertti Pyhän Tuomaan kirkossa lauantaina, avustaminen messussa sunnuntaina.

Uusia laulajia
otetaan alkuvuodesta

Ruotsin-reissulla syntyi myös aivan uusi kuoro:
   – Päädyimme perustamaan vanhempien kuoron. Yksiäkään harjoituksia ei vielä ole pidetty ja kuoro on nimeä vailla. Mutta konsertti on jo sovittu helmikuun 1. päiväksi Tuiran kirkkoon.
   Pyhän Tuomaan lapsi- ja nuorisokuoroon otetaan uusia laulajia seuraavaksi vuoden 2014 alussa. Laulamisesta kiinnostuneille lisätietoja antaa Anu Arvola-Greus.

MINNA KOLISTAJA

Artikkeli on osa lehteä 43/2013