Lukunurkka: Vanha testamentti tuoreella tavalla selitettynä

11.12.13

Lukunurkka

Vanha testamentti tuoreella tavalla selitettynä

Kiimingin kirkkoherra, teol. tri ja fil. maist. Pauli M. K. Niemelä on saanut suururakkansa valmiiksi julkaisemalla kirkkovuoden Vanhan testamentin lukukappaleiden toisen vuosikerran laajan kommentaarin Siunauksen sade.
   Aiemmin häneltä ovat ilmestyneet teokset Maitoa ja hunajaa (1. vuosikerta 2007) ja Mannaa taivaasta (3. vuosikerta 2011).
   Teos on erityisen verraton apu kaikille saarnaajille, mutta myös Vanhan testamentin maailmasta kiinnostuneille.
   Niemelä on tehnyt jälleen perusteellista ja huolellista työtä. Teos avautuu täysin, vaikka ei osaisi sanakaan hepreaa, sillä Niemelän teksti on soljuvaa ja sujuvaa; ei mitään hepreaa.
   Niemelä käsittelee tekstejä ensin yleisluontoisesti ja johdanto-opillisesti. Hän sijoittaa tekstikatkelman laajempaan kokonaisuuteen niin kirjassa kuin historiallisessa tilanteessa. Sen jälkeen hän käy läpi tekstiä kommentaarimaisesti pohtien sanojen ja sanoman taustoja liittäen niitä myös muihin teksteihin.
   Näitä osioita täydentää lukukappaleen merkitys vuosisataisen matkan kautta tähän päivään ja tämän ajan ihmisten elämään.
   Heprean harrastajia ilahduttaa myös se, että Niemelä on sisällyttänyt jonkin verran hepreankielisiä sanoja heille, jotka haluavat paneutua alkukielisiin ilmaisuihin. Joku heprean sana voi avautua monimerkityksellisesti ja tuoda mielenkiintoisen lisän koko tekstiin.
   Uskon, että koko kirkossa saarnataan paljon nykyistä enemmän myös Vanhan testamentin lukukappaleista, kun niiden avaamiseen on olemassa pätevä, analyyttinen ja inspiroiva kommentaarikokonaisuus. Niemelän äänenpainot kaikuvat muuallakin Suomen Siionissa kuin vain Oulun seudulla.
   Teoksessa on paljon tuttuja tekstejä, mutta myös harvinaisia ja vähän selitettyjä.
   Niemelän kirja on suuri palvelus kaikille Raamattua käyttäville ja sitä selittäville. Niemelä on tehnyt kommentaarikokonaisuudellaan palveluksen kristikansalle.

RISTO KORMILAINEN

Artikkeli on osa lehteä 42/2013