Maata kiertelemässä: Kirkkoherra pilasi lasten joulun

18.12.13

Maata kiertelemässä

Kirkkoherra pilasi lasten joulun

Britanniassa on pilattu lasten joulu. Chippenhamilainen kirkkoherra Simon Tatton-Brown kertoi Charterin alakoulun oppilaille, että joulupukin hahmo perustuu legendaan Pyhästä Nikolauksesta. Lapset saivat näin tietää, että joulupukkia ei ole olemassa.
    Jotkut vanhemmista uhkasivat, että heidän jälkikasvussa ei osallistu joulukonserttiin kirkossa. Vanhemmat sanoivat, etteivät hekään mene jumalanpalvelukseen väittämään, että Jeesus on mielikuvitushahmo.
   Tatton-Brownilla lipsahdus tapahtui, kun hän kertoi joulutervehdyksessään lapsille monien uskovan, että joulupukin hahmo perustuu neljännellä vuosisadalla lahjoja antaneeseen pyhimykseen.
   Kaikkein pienimmät lapsista eivät olleet mukana, kun Tatton-Brown kertoi pukin alkuperästä. Muut lapset saapuivat koteihinsa uskonsa joulupukkiin menettäneinä.

Usko joulupukkiin ja
hammaskeijuun koetuksella

Kirkkoherra Tatton-Brown on pyytänyt koululta ja vanhemmilta anteeksi. Osa vanhemmista ei ole kuitenkaan anteeksiantavalla mielellä.
   Yhdeksänvuotiaan Levin äidin Linzi Merritin mukaan vanhemmat lapset kärsivät eniten kirkkoherran paljastuksesta, koska heidän vanhempansa eivät pysty enää vakuuttamaan jälkikasvuaan pukin olemassaolosta. Vähän pienemmille voi sen sijaan uskotella, että pukki on sittenkin todellinen henkilö.
   – Monet lapset tulivat itkien kotiin, sillä heidän joulunsa oli pilattu. Hän ei ole vain pilannut joulupukin hohtoa, sillä monet lapset kyselevät, onko hammaskeijuakaan olemassa.
   Yhdeksänvuotiaan Kaceyn äiti Kerry Butler purki tuntojaan näin: Vanhemmat lapset ovat olleet kiikun kaakun uskoako joulupukkiin vai ei, ja nyt kirkkoherra kenties tönäisi heidän rajan yli.
   Koululle lähettämässään anteeksipyyntökirjeessä Tatton-Brown kertoi, että hän ymmärtää vanhempia, jotka tahtovat lastensa nauttivat joulun tarinoista, joihin kuuluu myös joulupukki.
   Tatton-Brown halusi kertoa lahjoja antaneesta Pyhästä Nikolauksesta ja näin selittää lapsille miksi joulupukki tuo perinteessämme lahjoja. Samalla hän tuli paljastaneeksi liian paljon.
   – Minulla ei ollut aikomusta luhistaa lasten joulupukkiuskoa, kirkkoherra vakuuttaa.
   Pyhä Nikolaus eli erään legendan mukaan nykyisen Turkin alueella neljännellä vuosisadalla ja pelasti ihmeiden avulla merimiehiä ja lapsia.
   Toinen legenda kertoo, että ilkeä teurastaja houkutteli nälänhädän aikana kolme pientä lasta taloonsa ja tappoi heidät. Teurastaja säilöi lapset tynnyriin myydäkseen heidät.
   Pyhä Nikolaus kuitenkin vieraili seudulla auttamassa nälkäisiä ja herätti lapset eloon rukoilemalla.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 43/2013