Maata kiertelemässä: Mandela antoi kiitosta uskonnollisille instituutioille

11.12.13

Maata kiertelemässä

Mandela antoi kiitosta uskonnollisille instituutioille

Viikko sitten kuolleella Etelä-Afrikan entisellä presidentillä Nelson Mandelalla oli vahva yhteys uskonnollisiin instituutioihin.
   Mandela kouluttautui nuorena miehenä metodistien sisäoppilaitoksissa Clarkeburyssä ja Healdtownissa.
   – Molemmilla kouluilla oli suuri vaikutus hänen elämäänsä. Hänen mukaansa ne avarsivat hänen näköpiiriään, totesi Etelä-Afrikan metodistisen kirkon johtava piispa Zipho Siwa muistokirjoituksessaan.
   Eläkkeellä oleva anglikaanien arkkipiispa Desmond Tutu puolestaan totesi, että eteläafrikkalaiset, afrikkalaiset ja koko kansainvälinen yhteisö surevat Mandelaa. Tutun mukaan Mandela oli suurmies, jota kunnioitettiin sanoinkuvaamattoman korkean moraalinsa ja suoraselkäisyytensä vuoksi.
   – Hän julisti anteeksiannon ja sovinnon ilosanomaa, Tutu kirjoitti Allafrica.com-sivustolla.
   – Omassa olemuksessaan hän toi esiin monia Jumalan ominaisuuksia ja sai niitä esiin myös muissa. Näitä ominaisuuksia olivat hyvyys, myötätunto, kaipuu oikeuteen, rauhaan, anteeksiantoon ja sovintoon.
   – Hän ei ollut vain suuri lahja ihmiskunnalle, vaan hän sai afrikkalaiset myös olemaan ylpeitä siitä keitä he ovat.
   Mandela toi esiin yhteytensä uskonnollisiin yhteisöihin ja uskonryhmiin vuosien varrella useissa tapaamisissa.
   – Olipa kyse kristittyjen, islamilaisten, juutalaisten tai hindujen instituutiosta, ihmiset ovat niitä, jotka ostavat maata, rakentavat ja varustavat kouluja ja palkkaavat opettajia. Ilman kirkkoa tai ilman uskonnollisia instituutioita en olisi ikinä päässyt puhumaan teille tänään tänne, hän totesi vuonna 1999 Maailman uskontojen parlamentissa.
   Mandelan mukaan uskonnolliset yhteisöt antoivat apartheidin aikana hänelle ja muille mielipidevangeille toivoa siitä, että joku päivä asiat olisivat toisin.
   – Uskonto oli yksi motivoiva tekijä kaikessa mitä teimme.
   Pian vapautumisensa jälkeen Mandela vieraili Kirkkojen maailmanneuvoston päämajassa Genevessä. Maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit kuvaili Mandelan suhdetta neuvostoon erityiseksi.
   – Hän ilmaisi kiitollisuutensa kirkkojen tukeen apartheidin vastaisessa taistelussa.
   Tveit kuvasi Mandelaa vapauttajaksi, joka omalla persoonallaan nosti afrikkalaisten omanarvontuntoa vuosisatojen siirtomaavallan, alistamisen ja syrjinnän jäljiltä.
   Piispa Zipho Siwakin päätti oman muistokirjoituksensa todeten:
   – Vaikka suremme isämme, esikuvan ja johtajan poismenoa, meidän on myös juhlittava hänen elämäänsä.

ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 42/2013