Maata kiertelemässä: Muinaisen kaupungin raunioista paljastui yllätys Israelissa

4.12.13

Maata kiertelemässä

Muinaisen kaupungin raunioista paljastui yllätys Israelissa

Israelissa meneillään olevat kaivaukset ovat paljastaneet raamatullisen kaupungin, Gezerin, raunioiden alta toisen muinaisen kaupungin rauniot. Gezer mainitaan Vanhassa testamentissa sekä Egyptin historiankirjoissa pysähdyspaikkana muinaisen Egyptin ja Mesopotamian välillä.
   Israelin museoviraston mukaan nykyisen Tel-Avivin ja Jerusalemin alueelle sijoittuvien kaivausten parissa on työskennellyt kansainvälinen joukko arkeologeja jo useita vuosia.
   Kesällä tutkijat tekivät yllättäen läpimurron tutkiessaan ajalta 900 eKr. olevia raunioita. He löysivät merkkejä raunioiden alla sijaitsevista toisista, muurien ympäröimän kaupungin raunioista. Löydetty kaupunki vaikuttaa olleen asuttu 200 vuotta ennen sen päälle rakennettua kaupunkia noin ajalla 1200–1000 eKr.
   – Meillä ei ole todisteita siitä, että Gezer olisi ollut muurien ympäröimä, sanoo kaivausten johtaja Steven Ortiz.
   – Luonnollisesti muuri merkitsee sitä, että kaupunki on ollut vakaampi ja mahtavampi kuin muurittamattomat kaupungit. Löytö pistää meidät tutkimaan asuinpaikan historiaa ja merkitystä. Tämä kaupunki voi olla tärkeä kanaanilaisten kaupunki.
   Tämä ensimmäisen rautakauden muuri oli noin metrin paksuinen, ja siihen liittyi useita huoneita. Kaivauksissa löytyi useita kanaanilaisten ja filistealaisten esineitä. Kanaanilaiset ja filistealaiset mainitaan useissa raamatunkertomuksissa, mukaan lukien kertomus Daavidin ja filistealaisen Goljatin välisestä taistelusta.
   Muurit on ilmeisesti tuhottu väkivalloin, mikä saattaa selittää sen, miksi kaupunkia ei ole havaittu aihemmin. Tutkijat uskovat, että sen tuhosivat egyptiläiset valloittajat, ja lopulta päälle rakennettiin uusi kaupunki.
   Se, että Gezerin kaupungilla saattaa olla varhaisempia yhteyksiä kanaanilaisiin ja filistealaisiin, ei ehkä tule yllätyksenä asiantuntijoille, joille alueen historia on tuttu.
   – Ei ole yllättävää, että molemmille raamatullisille kuningaskunnille, Israelille ja Juudalle, tärkeällä kaupungilla onkin vanhempi historia, ja että se on ollut aikanaan tärkeässä poliittisessa ja sotilaallisessa roolissa. Jos ei hallinnut Gezeriä, ei hallinnut itä–länsi-suuntaista kauppareittiä, toteaa raamatuntutkija Andrew Vaughn.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 41/2013