Tukikummit avustaa harrastusvälinein ja oppikirjoin

4.12.13

Tukikummit avustaa harrastusvälinein ja oppikirjoin

Presidentti Sauli Niinistön johtama Tukikummit-säätiö toimii ehkäistääkseen hädänalaisten lasten ja nuorten syrjäytymistä varoja keräämällä.
   – Kuka tahansa voi ryhtyä tukikummiksi lahjoittamalla sopivan summan tai ryhtymällä itse toimimaan ja levittämään tietoja tukikummien toiminnasta, kertoo säätiön asiamies Pekka Asikainen.
   Esimerkiksi tarmperelaiset lukiolaiset järjestävät keväällä 2014 kansainvälisen muotinäytöksen yhdessä ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa.
   Lahjoitettavan summan ei tarvitse olla suuri. Kymmenen euroa on monelle pikkuraha, mutta sen tuoma avustus on taloudellisissa vaikeuksissa eläville ihmisille kynnyskysymys.
   Lapset, nuoret ja heidän perheenä saavat Asikaisen mukaan avustuksia esimerkiksi lukiokirjoina ja harrastusvälineinä, kuten luistimina, monoina ja suksina.
   Yleensä avustukset annetaan harrastuksiin, sillä ne estävät syrjäytymistä. Lukiokirjat puolestaan ovat tarpeellisia, sillä monilla yksinhuoltajilla ei ole varaa hankkia niitä. Rahana avustuksia ei jaeta.
   Vuonna 2012 avustuksia myön­nettiin 337 kappaletta, joiden arvo oli 422 484 euroa. Keskimääräisen avustuksen arvo oli 1 254 euroa. Avustuksista käytettiin 48 prosenttia harrastuskustannuksiin, harrastusvälineisiin 17 prosenttia, opiskeluun 10 prosenttia ja muihin avustuksiin 25 prosenttia.
   – Arvioni mukaan vuoden 2013 osalta avustuksien määrä nousee yli 600:n ja käytettävä summa yli 700 000:n euron, Asikainen kertoo.
   Varoja kerätään muun muassa luennoilla, lounailla ja juhlaillallisilla tai konserteilla. Niihin myydään ohjelmia tai sitten raha kerätään erikseen sovitulla tavalla.
   Varat ohjataan lyhentämättöminä Kirkon diakoniarahaston kautta apua tarvitseville. Diakoniarahasto antaa avustuksensa lapsille ja nuorille seurakuntien anomuksesta.
   Säätiön toiminnan pyörittämiseen ei tarvita rahaa, sillä työtä tehdään vapaaehtoisesti. Asiamieskään ei saa palkkaa, sillä hän on luottamustoiminen.
   Tukikummeilla on parhaillaan käynnissä kampanjoita, jotka painottuvat Etelä-Suomeen. Tukikummitoiminta on alkanut etelässä ja Asikainen aikoo ulottaa toimintaa enemmän myös pohjoiseen.
   Pekka Asikainen aloitti Tukikummit-säätiön asiamiehenä jokin aika sitten. Hän on aiemmin toiminut Oulun tuomiokapitulissa hiippakuntasihteerinä. Nykyisin Asikainen työskentelee Kirkon kasvatus- ja perheasiat -yksikön vs. johtajana.
   Asiamiehenä Asikaisen tehtävä on hoitaa säätiön hallintoa ja taloutta sekä toimia yhdyshenkilönä säätiön hallituksen ja Kirkon diakoniarahaston välillä.
   Pekka Asikainen uskoo, että hänellä on annettavaa tukikummityöhön, sillä työssään hän on toiminut lasten, nuorten ja perheiden parissa. Asikaisella on myös hallinto-osaamista.
   Hän aikoo myös verkostoitua ja puhua paljon tukikummien työstä.

PEKKA HELIN

Artikkeli on osa lehteä 41/2013