Yhdessäolon aika

4.12.13

Yhdessäolon aika

Joku viisas on sanonut että me hailuotolaiset nukumme aina sekä pää että jalat merelle päin. Meren läsnäolo tuntuu. Meri tuo kalaa. Meri on lumoava. Joskus se on myös pelottava. Monesta kodista meri on vienyt jonkun rakkaan ihmisen iäksi.
   Meren ympäröiminä tunnemme olevamme samassa veneessä. Se ei tarkoita, että tuntisimme kaikki toisemme – tai että olisimme asioista samaa mieltä. Eikä se tarkoita, että meillä olisi samanlainen usko. Silti meillä on paljon yhteistä.
   Olen ollut kaksi ja puoli vuotta kirkkoherrana Hailuodossa – ja olen tykännyt olla täällä. Aika kauan kuljin maailmalla isommissa seurakunnissa. Isossa metropolissa erilaisuus erottaa ihmisiä. Siellä hakeudutaan herkästi vain samanlaisiksi koettujen seuraan. Tuntemattomille ei sanota päivää, eikä käsi nouse tervehdykseen vastaan tulevassa autossa.
   Hailuodossa eletään läheisemmässä yhteydessä hyvin erilaisiin ihmisiin. Sellainen asia opettaa ja kasvattaa.
   Erääksi yhteyden merkiksi tuntuu viime vuosina tulleen kyläjoulukalenteri. Adventtiajan kalenteriluukkuihin on osallistunut pari tuhatta ihmistä. Se on tuplasti saaren väkimäärä. Jälleen tänäkin vuonna kalenteri avautuu. Ryhdymme laulamaan, tapaamme toisiamme, kohotamme tunnelmaa – kuljemme kuin saattona joulua kohti, laulaen: ”Maa on niin kaunis, kirkas Luojan taivas.”
   Toivon, että Hailuodon kyläjoulukalenteri voisi inspiroida seurakuntia myös mantereen puolella tekemään omia joulukalentereita ja kannustamaan ihmisiä yhteisöllisyyteen. Olemmehan samassa veneessä, vai mitä?
   Hyvää adventin aikaa, jokaiseen sydämeen!

TIMO JUNTUNEN
Hailuodon rovasti

Lue myös

Hailuodon kyläkalenteri johdattaa jouluun

Lennin kyydissä kohti joulua

Merisilta-lautalla voi nähdä tontun

Käsitöillä apua Tansanian orvoille

Artikkeli on osa lehteä 41/2013