Maata kiertelemässä: Hautalaatikossa viittaus Jeesukseen – väärennös vai ei?

22.1.14

Maata kiertelemässä

Hautalaatikossa viittaus Jeesukseen – väärennös vai ei?

Kahdentuhannen vuoden ajan pyhiinvaeltajat ja tutkijat ovat tuloksetta etsineet fyysisiä todisteita Jeesuksesta ja hänen perheestään. Nyt eräs vanha hautalaatikko, jossa väitetään olevan viittaus kristittyjen pelastajaan, on päätymässä näytteille Israelissa.
   Kyseisen hautalaatikon kyljessä lukee ” James, Joosefin poika, Jeesuksen veli”. Vaatimaton kalkkikivinen hautalaatikko, joka tunnetaan myös luulaatikkona, oli tyypillinen ensimmäisen vuosisadan Jerusalemissa. Tuohon aikaan kristittyjä ei haudattu maahan, vaan asetettiin luolaan. Vuoden kuluttua luut kerättiin ja laitettiin luulaatikkoon.
   Jeesukseen viittaava hautalaatikko on ollut esillä viimeksi Torontossa vuonna 2002. Tuolloin sen aitous kyseenalaistettiin, ja museo takavarikoi laatikon. Sen omistajaa, israelilaista antiikkikeräilijä Oded Golania syytettiin väärentämisestä.
   Kymmenen vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen vuonna 2012 Golan todettiin syyttömäksi väärennöksen tekemiseen. Siitä huolimatta epäilys jäi elämään.
   – Koska kaiverruksen ensimmäisen (James, Joosefin poika) ja toisen (Jeesuksen veli) osan syvyydessä ja selvyydessä on eroja, lyön vetoa, että toinen osa on lisätty jälkeenpäin, sanoo professori Christopher Rollston.
   Toiset asiantuntijat ovat eri mieltä.
   – Kaiverrus on tehty juutalaisella kirjoituksella, terävällä esineellä ja uskon, että myös samalla kädellä. Se on autenttinen kaiverrus, sanoo professori Gabriel Barkay.
   Golan osti laatikon vuonna 1970, muttei ymmärtänyt sen merkitystä ennen kuin professori Andre Lemaire huomasi sen Golanin kokoelmissa.
   Golanin mielestä laatikko todennäköisesti kuului Jeesuksen veljelle.
   Hän aikoo asettaa laatikon näytteille yhdessä asiantuntijalausuntojen kanssa, jotta ihmiset saavat itse muodostaa aitoudesta oman mielipiteensä.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 3/2014