Kiitolliset

19.2.14

Kiitolliset

Kiitollisuuteen oppiminen on joskus kivuliasta. Hankalissakin elämäntilanteissa on aihetta kiitokseen, mutta sen näkeminen vaatii ponnistelua ja kamppailua. Kiitollisuus ei tule itsestään, sanovat haastateltavamme Taru Hallikainen, Ulla Kaislaranta ja Markus H. Korhonen.

Hallikainen on neljän pojan äiti, mutta lapsista vain kolme on elossa. Kolmivuotiaitten kaksosten ja heidän viisivuotiaan isoveljensä äitinä oleminen on jatkuvaa muutosta, kaaosta, uupumuksen ja selviytymisen kanssa taistelua. Arjen tuoksinassa kulkee mukana menetetyn lapsen varjo, joka muuttaa muotoaan sitä mukaan, kun eloon jäänyt kaksosveli kasvaa.

Ulla Kaislaranta on lasten ja nuorten taidekoulun rehtori ja kuuden lapsen äiti. Tilapäisen lapsettomuuden ja keskenmenonkin kokenut Kaislaranta on kiitollinen kaikista lapsistaan, myös pojasta, joka teki itsemurhan seitsemän vuotta sitten.

Oululainen kulttuuripersoona, historioitsija Markus H. Korhonen joutui työmatkalla pahaan auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena hän menetti työkykynsä ja entiset sosiaaliset kuviot.

MARJO PÄÄKKÖNEN

Artikkeli on osa lehteä 7/2014