Limingassa pääsiäistä tulkitaan kehon kielellä

19.2.14

Limingassa pääsiäistä tulkitaan kehon kielellä

Limingan seurakunta ahkeroi jälleen pääsiäistapahtumaa. Tänä vuonna se kantaa nimeä Via Caelum.
– Se tarkoittaa taivastietä. Teemana ovat kärsimys sekä ilo ja ylösnousemus, kertoo Limingan seurakunnan kirkkoherra Ilkka Tornberg.
   Hanke on vielä suunnitteluvaiheessa, mutta pääpiirteet on jo mietitty. Aiempien vuosien Via Dolorosa- ja Via Lucis -esityksistä poiketen taiteellisena keinona käytetään ihmispatsaita.
   – Pienillä, harkituilla eleillä voi viestiä hyvin voimakkaasti. Hyödynnämme myös jokaisen osallistujan tuntoja ja elämänkokemuksia kärsimyksestä ja ilosta.

Huipennus
pääsiäisyönä

Via Caelumin käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa luovuusohjaaja Helena Tornberg.
   – Hitaan patsastyylin käyttäminen sopii mielestäni hyvin kirkkoon. Tarina on vahva, joten tyyli antaa mahdollisuuden pysähtyä ja heijastaa omia tuntojaan, joita ei oikein voi sanoittaa, Helena Tornberg kuvailee.
   Hän kertoo, että mukana esityksessä on myös vaellusta. Yksityiskohdat hioutuvat suunnittelun edetessä.
   Esitykset sijoittuvat hiljaisen viikon iltoihin. Jännitettä kasvatetaan koko viikon ajan ja esitys huipentuu pääsiäisyön messuun ja valon juhlaan.
   Jokainen ilta ja esitys on oma kokonaisuutensa. Tapahtumapaikkoina ovat ainakin kirkko ja keskuspuisto.
   – Kuulostelemme myös päivänäytösten tarvetta, Ilkka Tornberg sanoo.
   Helena Tornbergin mukaan esimerkiksi kiirastorstain vaelluksesta halutaan tehdä sellainen, että myös liikuntaesteiset pääsisivät paremmin mukaan.

Kaikenlaisia osaajia
halutaan mukaan

Tapahtumaa toteuttamaan kaivataan monenlaisia osaajia.
   – Kuoroja on sekä omia että muualta ja kartoitamme myös yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa. Meillä on Limingassa myös taidekoulu, johon olemme yhteydessä asian tiimoilta.
   Ensimmäinen rekrytointitilaisuus oli viime viikon tiistaina, jolloin mukaan saatiin parikymmentä osallistujaa. Ilkka Tornberg on tyytyväinen tulokseen.
   – He tulivat mukaan, vaikka eivät tienneet vielä muuta kuin tapahtuman nimen. Kun Via Dolorosaan rekrytoitiin ensimmäisen kerran ihmisiä kutsumalla heitä erikseen järjestöistä ja muualta, paikalle saapui vain kahdeksan, Ilkka Tornberg muistelee.
   Enemmänkin vapaaehtoisia mahtuu mukaan.
   – Rooleja ja tekemistä kyllä löytyy. Osa rooleista voidaan jakaa useammallekin, sillä kaikki eivät pääse kaikkiin tilaisuuksiin mukaan.
   Elävien patsaiden maskeeraaminen on myös oma taiteenlajinsa, johon toivotaan yhteistyötä alan oppilaitoksilta.
   – Monenlaisia taiteellisesti lahjakkaita ja harrastuneita otetaan mielellään mukaan. Jos tällä rikotaan rajoja, niin rikotaan sitten, toteaa Ilkka Tornberg.

KATJA KIISKINEN

Artikkeli on osa lehteä 7/2014