Keskusta ja kokoomus yhtenä ryhmänä seurakuntavaaleihin Oulussa

15.8.14

Keskustan ja kokoomuksen kunnallisjärjestöt ovat ilmoittaneet lähtevänsä seurakuntavaaleihin yhtenä ryhmittymänä.

Ryhmän nimi on Katse ja sen taustalla ovat aiempien vaalien valitsijayhdistykset KKA (Kirkko Keskelle Arkea) ja KK (Kuunteleva Kirkko).
   Yhteistä ryhmää alettiin keskustan neuvottelijan Antero Aakon mukaan suunnitella jo silloin, kun Oulun  seurakuntayhtymän koko kasvoi uusien seurakuntien liityttyä siihen vuoden 2013 alussa.
   Aakon mukaan pienillä ryhmillä ei ole menestymisen mahdollisuuksia tilanteessa, jossa seitsemälle seurakunnalle on jaossa yhteensä 61 paikkaa yhteisestä kirkkovaltuustosta. Tällöin esimerkiksi Oulunsalosta valitaan vain viisi edustajaa.
   – Nyt ryhmiä on lähes 10, eikä paikkoja riitä niille kaikille. Muutamat isot ryhmittymät vievät paikat.
   Aakko toteaa, että jos keskusta ja kokoomus olisivat olleet yhdessä jo edellisissä seurakuntavaaleissa, niin samalla äänimäärällä ne olisivat saaneet valtuustoon jopa viisi paikkaa nykyistä enemmän.

Yhteistyö voi laajeta
Oulun itä- ja eteläpuolellekin

Katse-ryhmällä on valitsijayhdistys jokaisessa Oulun seurakuntayhtymän seitsemässä seurakunnassa.
   Syyskuun puoliväliin mennessä selviää, tehdäänkö yhteistyötä myös Oulun ympärysseurakunnissa. Viime   vaaleissa molemmilla puolueilla oli omat listansa esimerkiksi Kempeleessä, Lumijoella ja Tyrnävällä.
    Kokoomuksen Oulun kunnallisjärjestön sihteeri Jaakko Salovaara kertoo, että jokainen kokoomuksen paikallisyhdistys voi vapaasti päättää, meneekö seurakuntavaaleihin omalla listallaan vai hakeeko yhteistyökumppaneita.
   Salovaara muistuttaa, että seurakuntavaaleissa on usein mukana ehdokaslistoja, joilla on ehdokkaita monesta puolueesta. Näin oli viime vaaleissa esimerkiksi Hailuodossa, Haukiputaalla ja Oulunsalossa.  

Kirkkopoliittisesti
yhtenäinen ryhmä

Aakko huomauttaa, että politiikka ei kuulu kirkon hallintoon, joten keskustan ja kokoomuksen ryhmien yhdistäminen ei tuota ongelmia.
   – Katse on kirkkopoliittisesti arvopohjaltaan ja maailmankatsomukseltaan yhtenäinen ryhmä.
Katse-ryhmän tavoitteena on muun muassa kirkon kestävän taloushallinnon turvaaminen ja tasapuolinen palvelu koko Oulun alueella.
   – Haluamme kunnioittaa kirkon perinteisiä kristillisiä arvoja. Haluamme myös varautua siihen, että tulevaisuudessa rahat riittävät tärkeimpään, eli seurakuntien työhön, Aakko muotoilee.

KATI LUOMA
ELSI SALOVAARA

Artikkeli on osa lehteä 26/2014